Wysłany: Wto Cze 25, 2013 10:51 [R200VI] skoki temperatur
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1998
jak w temacie , auto trzyma cały czas temp. ponizej połowy , ale jak postoi sie w korku około 3-5 min , temp, rosnie o 2-3 grubosci kreski po czym włącza sie wetylator i i temp spada , wraz z włączenie wetylatora wariują obroty , dochodza do 1,5 tys i trzyamaj sie tak do czasu az sie ruszy i przejedzie około 1km i auto sie wychłodzi wymeniłem czujnik sterujacy cpu i wetylatorem ten brązowy , , tereaz pytanie czy wymienic tez ten czarny od wyswietlacza na desce ? czy moze to wina termostatu ze skacze temp ?
przy czarnym mam 2 pinowy czujnik a jedne przewód i teraz pytanie czy ktos predzej podmienił na nie włąsciwy czujnik i wsadził 2 pinowy ? bo raczej watpie zeby z instalacji wycinał jeden przewód czy moze od drugego pinu tego czujnika poporwadzic przewód do masy ? co o tym myslicie ? czu to czujnik czy termostat ? a moze jeszcze cos innego ?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 25, 2013 10:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Cze 25, 2013 12:50 Re: [R200VI] skoki temperatur
ADEE22 napisał/a:
tereaz pytanie czy wymienic tez ten czarny od wyswietlacza na desce ?
Nie wymieniaj, on odpowiada tylko za wskazania na zegary i wygląda na to że działa prawidłowo.
[ Dodano: Wto Cze 25, 2013 13:50 ]
ADEE22 napisał/a:
przy czarnym mam 2 pinowy czujnik a jedne przewód i teraz pytanie czy ktos predzej podmienił na nie włąsciwy czujnik i wsadził 2 pinowy ? bo raczej watpie zeby z instalacji wycinał jeden przewód czy moze od drugego pinu tego czujnika poporwadzic przewód do masy ?
Tak powinno być. Czujnik ma dwa piny a przewód do niego jest jeden. Masa doprowadzana jest poprzez obudowę.
Płyn w zbiorniczku jest w normie ?
Masz klimę ?
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Wydaje mi się że podczas stania w korku jak włącza się wentylator chłodnicy i jednocześnie działa klima to w wyniku większego obciążenia silnika obroty zwiększają się automatycznie.
Myślałem też o wadliwym działaniu plastikowej przepustnicy ale dla czego obroty wzrastają tylko przy wysokiej temperaturze i włączającym się wentylatorze chłodnicy ?
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
jak jest włączona klima jest ok temp jest stała , moze dal tego ze wetylatar ciagle chodzi , jak jade bez klimy , a raczej stoje to temepratura rosnie i u wat tez tak sie dzieje ? czy macie stałą temp nie zaleznie od działania wetylatora ?
U mnie tez tak jest że jak stane w korku kilka minut to temp rośnie dośc sporo i pozniej wentylator to chłodzi. Taka juz przypadłość tej 200-setki na to wychodzi
U mnie tez tak jest że jak stane w korku kilka minut to temp rośnie dośc sporo i pozniej wentylator to chłodzi. Taka juz przypadłość tej 200-setki na to wychodzi
U mnie tak było, gdy miałem złe ciśnienie w układzie chłodzącym ze względu na niesprawny korek zbiorniczka wyrównawczego. Po wymianie korka i płynu chłodniczego nie ma żadnych skoków temperatur, zaś sam moment włączenia wentylatora bardzo ciężko wychwycić. Występuje jedynie lekkie drgnięcie wskazówki obrotomierza, coś podobnego jak przy włączeniu klimatyzacji.
hehe dojedziesz na autostradach sie nie grzeje tylko jak stoi
ps. moze daltego ze ja go lekko dokrecam tylko dwoma palcami delikatnie dlatego moze byc problem z cisnieniem co wy na to ? moze warto to sprawdzic
ADEE22, siła dokręcenia korka to dosyć subiektywne odczucie. Ja dokręcam do znacznego oporu gumowej uszczelki, oczywiście bez jakiegoś siłowania się. Po prostu jeden wprawny ruch.
Tak Od Poloneza i od kilku innych producentów też, byle ciśnienie przy którym zaworek puszcza było to samo. OIDP było to 1.1 bara, ale niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum