Wysłany: Sro Cze 26, 2013 17:27 [R416 Si] - Gaśnie po wciśnięciu gazu do dechy
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam,
Poruszałem już moje problemu w innym temacie jednak większość z nich została rozwiązana. Pozostał mi tylko jeden, a mianowicie gaśniecie silnika po wciśnięciu gazu do dechy. Dzieje się to zarówno na biegu jałowym jak i na obciążeniu. Jeżeli dodaje się stopniowo gaz to samochód można wkręcić na najwyższe obroty jednak po mocniejszym wciśnięciu gazu coś jakby zalewało silnik, można wtedy dodawać gazu jednak silnik już nie chodzi równo i dąży do zgaśnięcia, a na dodatek strasznie wali benzyną. Nie jest to strasznie uciążliwe po prostu trzeba się pilnować z pedałem gazu. Po wykasowaniu błędów, auto nie zbiera żadnych błędów do momentu owego wciśnięcia pedału do dechy. Wtedy na Bosch KTSie pokazuję następujące błędy:
3. Usterka nieznana
14. Czujnik cisn. w rurze dolotowej
Wymienione zostało:
ECU + immo ( o identycznych numerach ) - naprawiło to usterkę z niezałączającą się pompą paliwa oraz odcinanie samochodu przy 4k obrotów.
Sonda lambda - poprzednia utrzymywała stałą wartość napiecia, ta ładnie oscyluje od 0.1V do 0.9V
Przewody na NGK
Świece na NGK
Kopułka
Palec
Krokowiec
Przepustnica
Wszystkie filtry i płyny
Czujnik temp wody
Kolektor
Wtryski
Pompa paliwa
Nie mam już pomysłów a każdy fachowiec rozkłada ręce... Pomóżcie!!!
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 26, 2013 17:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zielony czujnik też wymieniany.
Jeżeli chodzi o map sensor to jeszcze postaram się wlutować zewnętrzny z innego samochodu i to sprawdzić. Bo wężyki wyglądają na całe i są drożne. Mam nadzieję, że to będzie przyczyną bo sił i funduszy już brak.
I samochód zachowuje się tak jak by nie mógł dobrać dawki paliwa do powietrza, więc to jest problem z pomiarem ciśnienia, niema co gdzie indziej szukać, wszystko na to wskazuje, nawet objawy są typowe dla tego problemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum