Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Czy ktoś wymieniał gumy stabilizatora tylnego?
Nie chodzi mi o łączniki...
Chcę wymienić gdyż obecne są na wykończeniu a coś znaleźć nie mogę.
W Inter Cars nie ma, na www.tomateam.pl też nie znalazłem.
Allegro wypluło coś takiego GUMKI STABILIZATORA TYŁ ale do Accorda.
Sprzedający nie wie czy będzie pasował i czy są identyczne dla Accorda jak i 600tki.
Jedynym podanym wymiarem jest średnica wewnętrzna - 15mm.
Przyznaję się bez bicia, że nie mierzyłem i nie wiem jaka jest średnica stabilizatora tylnego w 600ce.
Poprosiłem sprzedającego z aukcji o zwymiarowanie tych gum i wtedy miał bym jakieś porównanie bo wykręcić je to nie problem.
I tak przy okazji to czy te gumy przed montażem należy smarować czy odtłuścić i składać na sucho bo spotkałem sprzeczne opinie w różnych tematach...
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lut 06, 2011 23:31, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 21:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W sumie to nie ma się co dużo zastanawiać Accord CC7 i Rover 600 (RH) mają tą samą zawiechę. Wszystko pasuje bez przymierzania. Na mój gust jeśli te poduszki pasują do Acorda CC7 to na bank będą pasować i do R.
A tak offtop to podobno Honda to uboga wersja Rovera
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 22:24
_papa_ napisał/a:
W sumie to nie ma się co dużo zastanawiać Accord CC7 i Rover 600 (RH) mają tą samą zawiechę. Wszystko pasuje bez przymierzania. Na mój gust jeśli te poduszki pasują do Acorda CC7 to na bank będą pasować i do R.
Niestety nie wszystko pasuje bez przymierzania. Radzę zmierzyć średnicę stabilizatora i kupić gumy na taką właśnie. Stabilizator obraca się w tych silentblockach zatem można zastosować smar silikonowy na styku, chodzi o zniwelowanie skrzypienia, które lubi się tam pojawiać po dłuższym czasie.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 21:08
Guma od Accorda CC7 nie pasuje ponieważ jej średnica wewnętrzna to 15 mm natomiast w R600 stabilizator ma średnicę 14 mm.
Ale rozebrałem dzisiaj wszystko i jeśli chodzi o gumy stabilizatora to w miejscu gdzie guma jest przecięta odciąłem po 1 mm z grubości i między blachę a poduszkę wsadziłem pasek z dętki.
Całość siedzi ciasno.
Co do łączników stabilizatora to mają one dwie tulejki gumowe a w nich taką drążoną metalową rurkę.
O ile dolna tulejka mocowana do stabilizatora siedzi ciasno to górna mocowana do wahacza wyrabia się po zewnętrznej stronie w miejscu gdzie jest wciśnięta w łącznik.
Cały łącznik to nie takie wielkie koszty bo nawet na Allegro to po 49 PLN znalazłem ale jak już miałem to wszystko na zewnątrz to postanowiłem coś pokombinowć.
Zrobiłem tak,że wycisnąłem metalową rurkę z tulejki a następnie tą gumową tulejkę z łącznika.
Całość oczyszczona a następnie wcisnąłem na smarze gumową tulejkę z powrotem w łącznik.
Natomiast na tą metalowa rurkę naciągnąłem taki wężyk i złożyłem całość.
Trochę druciarstwem zlatuje ale co tam...
Montaż na swoje miejsce i jazda próbna po wertepach oraz progach zwalniających.
Efekt?
Błoga cisza-żadnego skrzypienia, stukania i trzeszczenia z tylnego zawieszenia.
Ale,że ja mam zawsze w życiu pecha i żeby za dobrze nie było to po jeździe próbnej chcąc jeszcze podociągać nakrętki ukręciłem śrubę mocującą łącznik stabilizatora do wahacza.
Wypaść i rozłączyć się samoczynnie nie da rady bo konstrukcja całości na to nie pozwala z tego co patrzyłem i da się jeździć z tą ukręconą śrubą ale muszę to i tak naprawić...
Wyrzeźbić się tego za bardzo nie da więc trzeba kupić z jakiegoś szrotu.
Byłem u gościa jednego to mi powiedział, żebym wogóle wykręcił tylny stabilizator bo jest nie potrzebny.
I tu moje pytanie-na co jest ten tylny stabilizator tak naprawdę?
Według mnie niweluje przechyły auta w zakręcie ale mogę się mylić więc niech mnie ktoś oświeci...
Chcieli to zamówic, ale niby w hurtowni tego nie ma. Więc mam szukac sam.
Ale mam pewien problem, bo na necie jest pełno różnych nazw: tuleje wahacza, gumy stabilizatora, silentblocki, poduszka itp. Widzę, ze każdy nazywa to jak chce. A czego szukać powienienem ja?
Hahahah Ja pieprzę! Kurde już nie wiem co mam sobie myśleć
TYp mi tak powiedział, że potrzebuję tych trzech (łącznie 6) cześci na wymianę. Czyli mam rozumieć, że w tym samochodzie nie ma czegoś takiego jak tuleja/guma stabilizatora na tył?
Chodzi o te gumy stabilizatora na tyl. Kupilem uzywany caly stabilizator tylny i on ma 15 mm, moze w miejscu gdzie odchodzi troche rdzy jest nawet wezszy. Stara guma stabilizatora na nim ma 3cm szerokosci, a otwor ma 14mm, obwodka na okolo otworu ma jakies 8mm. Tylko ze guma jest stara i nie wiem jak bardzo ona sie wytarla.
W firmie Ted Gum ktora robi te gumy na przod powiedzieli ze maja te same do Hondy gdzie otwor ma 13mm. I mowia ze na ich oko bedzie pasowalo. Ze moga byc ciut mniejsze. Co o tym sadzicie?
No jak się okazuje, mogą być i mniejsze. Ja kupiłem chyba nawet 13 bezpośrednio w firmie tedgum własnie. Nawet mechanik powiedział, że to nawet lepiej jak będą ciasniejsze, będą lepiej siedziały - sztywniej.
Również kiedyś szukałem tych gum, są różne rozmiary stąd ciężko dopasować. Wiem tyle, że jeśli Rover 600 jest z przed liftingu czyli z przed 96r to bazuje po części na sprawdzonym modelu Accord IV generacji i sporo części pasuje do RH600 od tego własnie modelu Accord IV CB3. U mnie średnica tylnego stabilizatora to ok 13mm i pasują gumy z Accord IVgen, więc takich szukajcie.
Pamietajcie, że nasz Rover 600 to samochód bliźniaczy konstrukcyjnie do Accord, po prostu bazuje po części na trwałym, udanym i sprawdzonym Accord IV oraz Accord V (zresztą w Accord V niewiele się zmieniło względem IV) i czasem należy się posiłkować szukając części do Hondy a nie Rover'a bo tak naprawdę z Rovera to mamy tylko światła, poszycie blacharskie i znaczki i na tym się kończy Rover w modelu RH600 .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum