Wysłany: Czw Lip 18, 2013 12:57 [R 416] Nie odpala
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam, pisze bo pilnie potrzebuje pomocy, a mianowicie przed chwilą chciałem wyjechać samochodem i niestety po przekreceniu kluczyka samochód nie reaguje.. dokładniej wyglądało to tak, że za pierwszym razem przez moment było słychać rozrusznik i nagle padł.. i cisza.. mam jednak dziwne wrażenie że to nie rozrusznik, bo gdy przekręcam kluczyk to słychać tylko "cykanie" w bezpiecznikach i sterowniku silnika.. a rozrusznik wogóle nie reaguje... pomoże ktoś?
Ostatnio zmieniony przez Adrian Sob Lip 20, 2013 17:35, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 18, 2013 12:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 78 Skąd: blisko Niepołomic
Wysłany: Czw Lip 18, 2013 15:16
A kontrolki się zapalają normalnie jak przekręcasz kluczyk? Sprawdź masę przy rozruszniku (jeden dość cienki kabelek)
Ja miałem podobne objawy jak nie było styku przy rozruszniku - tzn. po przekręceniu kluczyka było normalne "cykanie" przekaźników, kontrolki się zapalały tylko rozrusznik nie działał...
no jest dokładnie tak jak mówisz, kontrolki wszystkie świecą i nie przygasaja, aku jest w dobrym stanie
.. muszę odpiąć i sprawdzić wszystkie kable.. ale wydaje mi się, że masa jest w porządku..
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 78 Skąd: blisko Niepołomic
Wysłany: Czw Lip 18, 2013 19:20
Nie wiem jak w benzynie ale u mnie kabelek "masowy" rozrusznika jest zakończony wtyczką, a we wtyczce jest "wsuwka" która była luźna, nie zawsze był dobry styk. Wystarczyło tę wsuwkę potraktować lekko kombinerkami żeby "ciasno" wchodziła, na wszelki wypadek jeszcze psiknąłem środkiem do poprawy styków elektrycznych i od tamtego czasu spokój mam
Jeśli kontrolki nie przygasają to raczej właśnie wina tego nieszczęsnego kabelka...
Miałem identyczne objawy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum