Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam.
W zeszłym roku pamiętam, że pisałem z podobnym problemem na forum. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że padł przekaźnik rozrusznika. Wymieniłem i git. Od jakiegoś czasu problem powrócił, ale tym razem przekaźnik jest dobry, ba nawet wymiana na inny nie rozwiązała problemu.
Mam wrażenie, że rozrusznik się zacina, albo te szczotki muszą kilka razy się obrócić by poprawnie odpalił samochód. Przekręcając kluczyk jest tylko takie cyknięcie i po kilku, kilkunastu razach w końcu odpali.
Czy to uszkodzony rozrusznik? Może walnąć go z młotka? Podobno to działa
Wymieniłeś przekaźnik , ale czy i styki główne ( prądowe ) w rozruszniku też ? . Taki objaw , to albo zawieszają się szczotki ( bo są za krótkie ) , albo styki ( blaszki miedziane ) są przypalone . Mnie udało się wymienić styki bez wyjmowania rozrusznika w R 45 D . Jak ręką odjął , problem taki jak twój zniknął . Za styki zapłaciłem 18 zł. Jest jeszcze okrągły zwieracz styków , ale jego wystarcz włożyć w wiertarkę i drobnym pilniczkiem delikatnie przeczyścić . Jak poszperasz w opcji szukaj to ten temat jest dokładnie pokazany ( ja z tego skorzystałem ).
Próbowaliście walnąć kilka razy młotkiem w rozrusznik Sie tak czasem naprawia Moj znów działa po zimie tez tylko cykało Dostał kilka razy młotkiem i się na wiosnę już nauczył
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
też tak miałem ,
winny automat rozrusznika , wymienia się miedziane blaszki oraz takie coś co je zwiera .nie pamiętam jak się dokładnie to nazywa ale jest tu na zdjęciach w linku
http://www.as-pl.com//beta/c/czesci_do_automatow część nr sp6007 na stronie 2
oczywiście części trzeba dobrać do swojego rozrusznika. Ja za części dałem cos w granicach 20 zł
IMO to będzie zwora i miedziane styki (blaszki czy jakoś tak).
Ostatnio przerabiałem ten sam temat - koszt części to 42zł (zwora 20 i blachy 10 i 12)
z nowymi nakrętkami, podkładkami, śrubami etc.
Dostępne od ręki np. w bendix rzeszów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum