Wysłany: Wto Sie 06, 2013 11:36 [r75]Chyba koło pasowe . Jestem w chorwacji. PILNE, POMOCY
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam. Panowie potrzebuję pilnie pomocy. Wczoraj dotarłem bez problemu do chorwacji. Dzisiaj potrzebowałem pojechać z rodzinką do innej miejscowości. Po odpaleniu najpierw coś stukało z okolic koła pasowego jak kręciłem kierownicą(przy obciązeniu]. Później w czasie jazdy przestało i dojechałem na miejsce. Krążąc po okolicy z włączoną klimą, coś zaszurało i zaśmierdziało gumą. Wyłączyłem klimę ale nadal stuka. Widać że na osłonie leżą kawałeczki gumy,paska nie wiem co to. Jeździłem jeszcze bez klimy i stuka trochę . Co można zrobić i co to może być. Pomóżcie. Wrócę tak do domu???
Pasek na wspomaganiu nie jest uszkodzony.
Nikt nie pomoże???
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 11:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie chcę źle wróżyć ale chyba nie wrócisz... rozleci się jeszcze więcej.
Póki co dojedź gdziekolwiek co przypomina serwis. Trzymaj go bez klimy i na wysokich obrotach.
Możesz oczywiście próbować, ale jak poleci więcej elementów to koszta wzrosną.
Może można to tam wymienić wraz z częścią zamienną. Kiedyś ktoś, kupował część przez TomaTeam i to lądowało w Chorwacji. Kiedy wracasz do domu?
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Po takich atrakcjach to najchętniej już, ale prawdopodobnie w sobotę. Jestem w Zadarze to raczej problemu z częściami nie będzie ale cena mnie boli dlatego pytam czy dojadę do domu. Właściciel mieszkania podjedzie ze mna jak coś do mechanika. A skąd ta guma na osłonie silnika?
Jakbym mógł jakiś link do zdjęć z wymianą to mu na migi pokaże o co mi chodzi.
Wstaw fotke tego ci ci wylecialo - będzie latwiej powiedzieć co to jest. Kolo pasowe moglo sie rozsypać np od zacierajacej sie pompy wspomagania - nie masz problemu z układem kierowniczym? Płynu we wspomaganiu jest odpowiednia ilosc?
Wszystko działa (oprócz klimy bo boję się włączyć) żadna kontrolka się nie zapaliła. silnik pracuje normalnie. wszędzie leżą leżą kawałeczki gumy tak jakby coś tarło o coś gumowego. Koło pasowe nie jest z dwóch części? tam też jest chyba guma? Może na pół się rozerwało?
Koło było kiedykolwiek wymieniane? Ile auto ma przelatane?
Koło na skutek dużej temperatury i wieku rozwulkanizowuje się.
Ono jest jakby na stożku, jak załączasz klimę idzie większe obciążenie na koło, bo musi uciągnąć jeszcze kompresor. Jak nie musisz, nie włączaj jej bo przy temp. w Chorwacji on się musi trochę namęczyć żeby schłodzić. A guma najpewniej z rozwarstwienia, no chyba, że paski już się poddają, bo koło lata na boki. Wtedy jadąc uszkodzić możesz inne rolki, w tym pompę wody.
[ Dodano: Wto Sie 06, 2013 14:21 ]
Nie dalej jak dwa tyg. temu kolega pelson91 przerabiał to samo.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Przejechane 220000, a wymieniane na pewno nie było. Pytanie jeszcze czy to na pewno koło pasowe co bym nie płacił za niepotrzebne części. Upał tu jak cholera. W trasie nic go nie bolało. dopiero na drugi dzień jak ostygł trochę to zaczął coś stukać. Jak zapalę auto to wszystkie kola siękręcą ale stukot ewidentnie z okolic koła pasowego.
Na 99% koło pasowe Większość użytkowników R przy takich temperaturach i przebiegach wymienia koła pasowe, które nie były od nowości ruszane Jak masz część, to wymiana nie będzie jakaś skomplikowana - myślę, że średnio ogarnięty serwis sobie z tym poradzi... a jak ceny - nie wiem...
zamiennik kosztuje 300-400zł wejdź na forum cro.pl i tam napisz w temacie niech rodzinka kupi te koło pasowe w Polsce i komuś da kto jedzie z twoich okolic na Chorwację w stronę Zadaru dużo osób się wybiera do Chorwacji z Polski więc może to pomoże ja bym pomógł bo też wybieram się do Chorwacji ale dopiero pod koniec września, koło pasowe ma to do siebie że pada najczęściej w lato, mnie też to dopadło ale moje koło pasowe jeszcze tak nie waliło i nie rozleciało się jak twoje, Powodzenia! nie masz wykupionego jakiegoś Car Assistance ?
Mam wykupione. Ale nie obejmuje pokrycia kosztów naprawy. Dla aut powyżej 10lat nie ma za dużo opcji. Jedynie holowanie do 100km i pomoc w zakwaterowaniu.
[ Dodano: Sro Sie 07, 2013 09:18 ]
Byłem u mechanika, pooglądał i mówił że to może być kompresor klimatyzcji, bo jak włączam klimę to staje wspomaganie. Ja im mówię że na 99% koło pasowe. Co o tym sądzicie? Za 2 godziny wezmie go na podnośnik i powie co i jak. Już mam lęki.
niestety na 90% sam mam znów do wymiany sprężarkę (a wymieniałem 2 miesiące temu), więc ten ból mnie czeka... a raczej mój portfel...
koła pasowe też nie są tanie, od ok 300zł za najtańsze to ponad 800zł. Zależy od Ciebie i od dostępności kół danej firmy. Daj znać co Ci fachman powiedział
Nie masz opiłków aluminium w układzie albo brak oleju?
Tego nie wiem, i będę chciał się dowiedzieć w najbliższym czasie...
[ Dodano: Sro Sie 07, 2013 11:07 ]
Dowiedziałem się, olej był dolewany po wymianie. Więc przyczyn trzeba będzie szukać dalej. Ale to temat na następny miesiąc, z wiadomych powodów ($)
thorgalxxx, na podnośniku bez osłony silnika jesteś w stanie zobaczyć czy to koło pasowe:) bo je widać bardzo dobrze, żeby wymienić koło pasowe ściągasz koło i plastikowe nadkole i dostęp jest idealny
Panowie załamany jestem. Koło pasowe i dwa paski do wymiany. Ale cena zwaliła mnie z nóg 1400zł Niestety stoję pod ścianą i muszę zrobić. Części drogie. 250 euro i to nie oryginały. masakra. Jestem załamany.
No niestety ograniczona ilość środków i czasu. W sobotę rano ma być zrobiony i wyjeżdzam stąd. Straciłem całą przyjemność z wakacji. Ale i tak bywa. Byle do domu wrócić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum