Wysłany: Nie Lip 24, 2011 10:52 [Freelander]Nie działa klakson
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Niestety szukaczka nie znalazła podobnego tematu więc zakładam nowy.Przestał mi działać klakson zarówno nie działa z kierownicy jak i z alarmu fabrycznego .Proszę kolegów o naprowadzenie co oprócz samego klaksonu(jest dobry)trzeba znaleźć.Chodzi mi o to który bezpiecznik odpowiada za zasilanie i ewentualnie gdzie znajduje się przekaźnik.Nie posiadam niestety żadnego schematu a przydałby się.Może ktoś z forumowiczów ma schemat w wersji elektronicznej.
Ostatnio zmieniony przez kkdarch Nie Lip 24, 2011 20:11, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 10:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Temat był już poruszany na forum.
Pod maską masz puszkę z bezpiecznikami.
Taką trójkątną.
Jak ją otworzysz to tam będą takie małe prostokątne przekaźniki - dość nietypowe.
Prawdopodobnie to poszło.
Są tam 2 takie same.
Zamień je na chwilę i zobacz - jeden jest chyba od klimy z tego co pamiętam.
Jak byś miał problem z dostaniem w Łodzi wiem gdzie są.
Mogę kupić i wysłać.
Zobacz też kostkę na czujniku otwarcia maski.
Jak nie jest dociśnięta to na alarmie syrena nie będzie wyła.
Witam
Nie mam pod maską żadnej trójkątnej skrzyneczki Za komputerem jest prostokątna skrzyneczka z bezpiecznikami (takimi dużymi) a obok są trzy przekaźniki (żółty od rozrusznika,czarny od świec żarowych i żółty od instalacji paliwowej).Ściągnąłem sobie Rave z : http://www.forumsamochodo...era-vt26377.htm ale podany kod nie otwiera pliku.Jeśli ktoś ma takowe schematy to proszę przesłać na krawczykdario@interia.pl
P.s. do czego służą przekaźniki po obu stronach przy przednich lampach ,zwierałem styki i nic się nie działo
Problem rozwiązany i okazał się być banalny
Przy sprawdzaniu bezpieczników w skrzynce pod maską drugi bezpiecznik od przodu (z tych standardowych) był wciśnięty i pękł wewnątrz pasek topikowy a po wyjęciu bezpiecznika nie było widać uszkodzenia.
Teraz wszystko działa jak trzeba ale doszedłem do tego gdy popsuł mi się pilot od centralnego i sprawdzałem wszystkie bezpieczniki.
Dziękuję za wszelką pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum