Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Mar 2013 Posty: 20 Skąd: Polska
Wysłany: Pią Lip 05, 2013 15:56 [R25] Problem z zapłonem. Nie pali na wszystkie świece.
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2001
Witam. Mam problem ze swoim Roverkiem. Otóż gdy jest zimny lub po prostu nie odpalany od ponad np godziny to odpala tak jak by na 3 świece (nierówne obroty, opóźnienie na pedał gazu). Co dziwne problem ten po chwili pracy silnika czy lekkim przegazowaniu ustępuje i samochód działa całkowicie normalnie do następnej próby odpalenia. Co może być przyczyną? Dodam że zostały wymienione świece i podmieniona cewka zapłonowa a problem pozostał.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 05, 2013 15:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Lip 05, 2013 16:11
Czujnik prawdopodobnie działa dobrze. Gdy się samochód nagrzeje obroty spadają tak do 800 i jak się go odłączy to włącza się wiatrak chłodnicy. Przewody również były podmieniane na inne działające.
miałem podobne objawy, po wymianie kabli, obu cewek, świec, przeczyszczeniu przepustnicy i silniczka krokowego, okazało się, że winna była sonda lambda.
Wysłany: Sob Lip 06, 2013 12:00
Płynu nie ubywa. Mam aż lekki nadmiar. Tak samo oleju. Grzałke sondy sprawdzałem miernikem jakiś czas temu ale zajrzę. Z tym że spalanie nie zauważyłem by wzrosło. Jest ok 8l / 100 km
Wysłany: Sob Lip 06, 2013 14:30
leszczu uszczelkę chyba zapobiegawczo wymienię ale pozornie wygląda ok żadnych wycieków. Grzałka sprawdzona - Ok - 16,5 ohm. Sygnał też się zmienia od 0,1 do 0,9V
Czujnik prawdopodobnie działa dobrze. Gdy się samochód nagrzeje obroty spadają tak do 800 i jak się go odłączy to włącza się wiatrak chłodnicy.
Właśnie, prawdopodobnie.
W początkowej fazie jak jest zimny może wariować i dawać błędne wskazania przez co komputer nie wie jaki skład mieszanki dobrać.
Porównaj swoje objawy z TYM
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Wysłany: Wto Sie 27, 2013 15:23
Wymieniony został czujnik temperatury. Problem wydaje się ustał ale teraz po upływie miesiąca sutuacja sie powtarza... Zapalany zimny silnik chodzi jakby nie paliła któraś świeca. Wystarczy chwila pracy, dodania gazu i silnik działa normalnie.
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 14:03
A więc tak.. Przewody wymienione. Podczas gdy samochód działał niepoprawnie wykręciłem świece i okazało się ze pierwsza od lewej jest zalana (nie jest sucha) pozostałe ok. Mogę dodać zdjęcie. Ubywa mi płynu chłodniczego i samochód delikatnie kopci. Stan oleju ok. W zbiorniczku wyrównawczym nie ma "rosołu".
Podejrzewam uszczelkę kolektora ssącego. Mam rację?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum