Wysłany: Wto Sie 20, 2013 21:17 [75] dziwne dzwieki z klimatyzacji
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
witam ostatnio napelnialam klimatyzacje i wszystko bylo oki az do pewnego momentu kiedy podczas jazdy w trasie uslyszalam dziwny dzwiek z klimatyzacji. na poczatku pomyslalm ze policja mnie zatrzymala bo to byl cos podobny dzwiek ale po rozejrzeniu sie domyslilam sie ze to z mojego samochodu i tak od tego czasu co iles minut taki dzwiek wydobywa oczywisie tylko jak jest wlaczony klimatronik. wydobywa sie ten dziwk i slychac jak by sie jakis wiatrak wlanczal czy cos takiego i dodam ze od tego czasu klimatyzacje jak mam ustawiona na 16 stopni to wogole nie chlodzi. ten dzwiek jaki wydobywa sie mozna odsluchac na you tube pod nazwa dziwne dzieki z klimatyzacji rover 75. przeszukalam cale forum i nigdzie nie znalazlam zeby ktos spotkal sie z takim problemem.
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 20, 2013 21:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
http://www.youtube.com/watch?v=06Fit2m4aSw - myślę, że chodzi o to. Ktoś w komentarzu obwinia wentylator chłodnicy, a u mnie działa bez problemu, a też słyszę z 1-2 razy w miesiącu taki gwizd. Sprawdzałem klime wbudowaną diagnostyką jak i podłączałem się komputerem - żadnych błędów. Też jestem ciekaw czy ktoś zna przyczynę.
U mnie taki dzwięk występował gdy miałem spalony wentylator chłodnicy. W układzie powstawało za duże cisnienie. Dodatkowo na wolnych obrotach dało się zauważyć chwilowe duże obciążenie silnika i lekki spadek obrotów. Sprawdź najpierw czy po wciśnięciu AUTO włącza się silnik wentylatora chłodnicy.
Wysłany: Sro Sie 21, 2013 13:00 [75] dziwne dzwieki z klimatyzacji
Tak to chodzi o ten filmik. Tak mi robi na niskich obrotach. Podejrzewam ze moze byc to jakis wiatrak. Na komputerze jak byl podlaczany nie pokazal zadnych bledow. Mi tak robi przy kazdej jezdzie kilka razy co iles minut.
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Sro Sie 21, 2013 15:58
U mnie tak robi tylko przy włączeniu klimy i nie za każdym razem.
na Lo nie chłodzi jak powinna, bynajmniej nie marznie ręka,
Co do tego odgłosu, obstawiam umierającą sprężarkę, bądź jakieś sprzęgło sprężarki.
U mnie też czasem w upalne dni zaraz po odpaleniu auta słychać taki sam gwizdek o opadającym tonie.
Dźwięk wydobywa się raczej ze środka i ja bym obstawiał że to zaworek rozprężny w chłodniczce klimy lubi sobie czasem pryknąć przy odpowiednim ciśnieniu.
Nie znam dokładnie jego działania ale wydaje mi się że zaworek jest z iglicą i otwiera się przy odpowiednim ciśnieniu i ta iglica wpada w wibrację podczas przelotu czynnika chłodzącego .
Może po prostu w obiegu jest za mało oleju smarującego układ, albo go przy nabijaniu nie dali .
mam to samo, zauważcie, że te dźwięki są tylko podczas gdy auto stoi. U mnie nie działa wiatrak i tylko i wyłącznie z tym wiążę te dźwięki. Na postoju po prostu klikam "econ" i spokój, dźwięków brak a i sprężarka klimy nie cierpi.
_________________ "bo gdybym zginął to opiekuj się moją rodziną..."
pazdzi0h, Robię to samo jak jadę nie ma problemu, nic nie gwizda, spadku obrotów nie ma (raczej takie delikatne falowanie?). Staje na krzyżówce, ECON mode on i spokój
tez tak mam od jakiegos czasu ok pol roku i ciagle mnie trapi co to takiego, w sumie nie bralem pod uwage klimy ale teraz na nia zerkne, przewaznie oddaje takie dzwieki kiedy startuje z postoju - kiedy gwaltownie ruszam , raz jest mocniejszy a raz krotki dzwiek.... bardzo dziwne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum