Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam, byłem na przeglądzie i mój rover nie przeszedł badania ponieważ ma jedną lampę przednią prawą w wersji angielskiej. Gdzie mogę dostać wersję europejską, najlepiej używaną, oprócz z internetu ?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 03, 2013 09:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Używanych przecież w stacjonarnym sklepie nie kupisz. Szukaj ogłoszeń w swojej okolicy (typu cały samochód w wersji europejskiej na części) i umawiaj się na odbiór. Sprawdzisz sobie od razu na miejscu, czy lampa jest od europejczyka.
Tu masz oznaczenia z przednich reflektorów, co by sugerowało że praktis, też ma prawy reflektor z anglika. Idąc za tematem poszedłem do swojego Rovera i okazuje się iż oznaczenia są identyczne jak na zdjęciach, wiec poszedłem do innego Rovera i znów to samo. Reasumując te strzałki nie oznaczają kierunku ruchu.
Jest sposób by sprawdzić czy oba światła są z europejczyka. Podjedź pod ścianę i zobacz jak układa się strumień światła:
_ _ _ / _ _ _ / Światła z auta europejskiego
\_ _ _ \_ _ _ Światła z anglika
_ _ _/ \_ _ _ Lewe europejczyk, prawe anglik
\_ _ _ _ _ _/ Lewe anglik prawe europejczyk.
[ Dodano: Czw Wrz 05, 2013 22:00 ]
Tak analizując homologację na naszych lampach:
a1 01 --> kierunkowskaz lewy (strzałka oznacza kierunek świecenia).
a1 01 <-- kierunkowskaz prawy.
A 02 --> pozycyjne lewe.
A 02 --> pozycyjne prawe.
(te powyższe oznaczenia będą takie same czy to anglik czy europejczyk)
i tu najciekawsze:
HCR 04 <--> halogenowe długie mijania przystosowane do ruchu lewo- lub prawostronnego.
I tu jest pies pogrzebany, bo teoretycznie jakoś je się powinno przestawiać, bo z tego co zauważyłem nie dają jednakowego światła w obie strony (asymetryczne światła mijania). Chodź według oznaczenia powinny być symetryczne lub z możliwością przestawienia.
[ Dodano: Pią Wrz 06, 2013 18:05 ]
Co możesz jeszcze zrobić, to obejrzeć pryzmaty w obu reflektorach. Powinny załamywać się w jednym kierunku.
Nie prościej pojechać do innej stacji, gdzie podbiją Ci z pocałowaniem ręki? ja kilka dni temu byłem na przeglądzie (pierwszy raz tym roverem) a kolo do mnie że zagłówków z tyłu nie mam, a być muszą. Mówię fabryka nie wyposażyła to nie ma, no więc radzi żebym sobie nową kanapę kupił z zagłówkami hahaha. Pytam się go a jak nie produkują takich to co na zamówienie? Tak! hahaha. Po interwencji kierownika tej stacji diagnostycznej przegląd podbity, jeśli nie to pojechał bym gdzie indziej.
Nie prościej pojechać do innej stacji, gdzie podbiją Ci z pocałowaniem ręki?
mauser nie dostrzegasz różnicy między zamontowaną fabrycznie kanapą bez zagłówków, a reflektorem od anglika? Nie namawiaj do takich rzeczy, bo jest to ze szkodą dla nas wszystkich korzystających z dróg.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum