Wysłany: Sob Wrz 14, 2013 11:00 [Rover 25] Problem z klapą bagażnika
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Witam wszystkich Roverkowiczów.
Mam następujący problem, dzisiaj będąc na grzybach, stało się coś z moim bagażnikiem. Mianowicie po włożeniu koszy do środka i zamknięciu bagażnika, nagle przestał reagować na przycisk otwierania. Tzn jest pewna reakcja, a dokładniej słychać taki klik, dźwięk niestety nie dochodzi z bagażnika tylko z przekaźników (tak to się chyba nazywa, te takie plastikowe pudełka koło bezpieczników znajdujących się pod kierownicą, jak wyciągnę jeden z przekaźników jest cisza, próbowałem włożyć w to miejsce inny przekaźnik, ale znów tylko klik i nic więcej.
Do bagażnika udało mi się dostać przez tylne siedzenia i udało mi się go otworzyć podważając taką blaszkę przy zamku, bo niestety ale ten model samochodu bagażnik otwiera tylko i wyłącznie z pilota , żadnych zamków i żadnych linek .
Jak już się dostałem do bagażnika próbowałem zamykać i otwierać zamek ale oczywiście tylko działało za pomocą blaszki i śrubokręta. Odkręciłem nawet czarną osłonę na klapie, żeby dostać się do zamka i bodajże siłownika, sprawdziłem kable, wszystko podłączone, więc już nie wiem co to może być .
Przepraszam za tak długi opis problemu ale mam nadzieję że opisałem dokładnie co się dzieje.
Proszę o pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 14, 2013 11:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Sob Wrz 14, 2013 11:17
lukaszbrd1, pokombinuj z mechanizmem (u mnie był przy zamku - u ciebie nie wiem) tym pod czarnym plastikiem, mi tez sie nie otwierał a kluczyk od kiedy kupiłem nie dzialal - cos tam po przesuwałem, i zaczął chodzic jak nalezy z centralnym - poobserwuj co się rusza przy nacisnieciu pilota i metoda prób i błędów jakos dojdziesz mam nadzieje co i jak tam dziala . BTW dużo grzybów .
Wysłany: Pią Cze 08, 2018 07:03 Re: [Rover 25] Problem z klapą bagażnika
lukaszbrd1 napisał/a:
Do bagażnika udało mi się dostać przez tylne siedzenia i udało mi się go otworzyć podważając taką blaszkę przy zamku, bo niestety ale ten model samochodu bagażnik otwiera tylko i wyłącznie z pilota
Witam! Niestety mam podobny problem - kluczyk nie wchodzi a centralny przestał otwierać bagażnik (mimo że niedawno cały zamek przeczyszczony i nasmarowany). Jak można dostać się do bagażnika? Siedzenia otwierane 'wajchą' od bagażnika Bardzo proszę o pilną pomoc jak można się dostać do bagażnika.
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Pią Cze 08, 2018 09:15
misieksb, podnieś sobie półkę bagażnika, delikatnie próbuj, powinno się dać bez wyłamania czegoś, wtedy będzie ładny dostęp do bagażnika żeby móc rozebrać klapę
Po złożeniu tylnej kanapy (wiem że nie jest łatwo bo półka skutecznie utrudnia ale da się) śrubokręt płaski włóż w otwór plastiku i manewruj (albo cienki imbus). Otwarcie awaryjne klapy. Najczęściej wystarczy tylko nacisnąć to biegnie tam linka do zatrzasku. Dalej już znalezienie usterki i naprawa.
Gorzej w przedliftach bo trzeba zrobić dziurkę w tym miejscu. Nie próbowałem.
Miałem u siebie w 200 ostatnio podobny problem. Diagnoza padła na centralny zamek, ale w czasie otwierania zamka czuć było na klapie ruch mechanizmu.
Usterką okazał się mechanizm zamka, ten czarny, ruchomy plastik w klapie. Nie wsuwa się do końca przy zamykaniu/otwieraniu, przez co w czasie otwierania centralnego cięgno od otwierania rygla nie wsuwa się na ząbek zamka, a co z tym związane, nie da się ruszyć linką. Mozna to łatwo zaobserwować po ściągnięciu plastikowej obudowy z tyłu klapy i wciskaniem guzików na pilocie Trzeba wyciągnąć i przeczyścić zamek lub ewentualnie wsadzić inną sprężynę.
Jeśli nie chce się rozbierać zamka, to wystarczy wsadzić kawalek kluczyka w zamek, wyciagnac przycisk maksymalnie do siebie na zamkniętym aucie i otworzyć centralny. Do następnego zamknięcia auta mamy spokój
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum