Ale co ma się rozszczelnić? W 3 silnikach zmieniałem z mineralnych na pełny syntetyk (przebiegi 14-23 kkm) Zawsze silnik zaczął pracować ciszej, był bardziej elastyczny. Rok temu wymieniłem we frelku td4 z płukanką. Nie zaobserwowałem żadnych negatywnych skutków.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 27, 2013 10:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Hmmm ale mam metlik po przeczytaniu tematu a akurat jestem na etapie poszukiwaniu oleju dl rovera 25 1.4 16v 2000r 95tys na blacie Valvoline 10w40 moge spokojnie wlac ?
A ja z doswiadczenia powiem, ze po KAZDEJ zmianie oleju silnik pracuje nieco ciszej , lzej, bo ma nowy olej
Zeby dobrze sprawdzic dzialanie oleju, nalezaloby robic testy laboratoryjne w kontrolowanym srodowisku, bo tak w naszych starych autach, to akurat udowodni ktos ze wyciek jest wina nowego oleju, bo , np. wyplukal cos... Nie uwierze.
Imho wazne by zmieniac czesto
Ja jedyny olej ktorego nie wleje, to shell, bo kiedys zalane mialem autko i przy spuszczaniu wygladal jak brudna woda, nie mial konsystencji ani wlasciwosci "olejnych" . Nastepnie lalem dlugo Castrola Edga w dieslach i bylo ok, nawet przy spuszczaniu starego nei bylo jak z shellem.
Tyle moich doswiadczen.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
W moim roverku, tzn mojego ojca po kupnie olej był ciemny. A było to świeżo po założeniu gazu. Po następnych wymianach olej zrobił się coraz czystrzy. Lpg prowadzi do tego że silnik jest wewnątrz czysty i olej nie ma co wypłukać.
Sirk, bardziej chodzilo mi o konsystencje - diesel zawsze po pierwszych 500 km zabrudzi olej, w benzynie dluzej jest klarowny. Chodzilo o to ze ten olej, splywal, nie zostawial zadnego "filmu olejowego" , ni byl taki ciagnacy sie jak prawdziwy olej. Czyli to byla jakas dupa nie olej, albo trafilem jakas podrubke, choc kupuje w sprawdzonych miejscach na FR-e
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
polofix, PitBull89, ok, jeśli nie boisz się klekotu szklanek w silniku możesz zalać 10w60. Szkody Ci raczej nie wyrządzi. Może Ci trochę spalanie się zwiększyć i silnik lekko straci na mocy (nim bardziej lepki olej, tym większe opory będzie stawiał).
Ten olej ma inne właściwości lepkości, tworzy grubszą powłokę filtru olejowego, jest wytrzymalszy na pracę w wyższych temperaturach itp. dobry jest do jazdy wyczynowej, a nie codziennej.
To jest tylko moje zdanie. Nie każdy musi się z nim zgadzać. Do nowych silników zalecane są oleje klasy w30 itp. nie bez powodu. Taki olej stawia mniejsze opory, przez co silnik kręci się lżej.
pierwsze słysze coś takiego o 10w60, obaj z Gregiem-si jeździmy na Valvoline VR1 Racing 10W60 i motory chodzą elegancko (motory 2,0T 200KM). Cicho i równo, żadnego wzrostu spalania nie zauważyłem, Gregu dodatkowo ma zegary ciśnienia i temperatury oleju i po zalaniu Valvo 10W60 po zegarach widać znaczną róznice w stosunku do castrola - wyzsze cisznienie i nizsza temperatura.
[My tu piszemy żeby olej wymieniać coraz częściej, niektórzy piszą o 8 tys km, a tu mój kolega po 2,5 roku jazdy i ponad 70 tys km wymienił w końcu olej [Vectra 2,0 dti]. Nawet nie pamięta jaki lał. Castrol magnatec i chyba 5W40 . W tym czasie dolewał kilka razy po litrze 10W40. Jestem w szoku że silnik mu się nie zatarł. Ma na budziku ponad 300tys. i ciężką nogę.
Panowie ja do swojego R620 si miałem zalany Mobile 15w40. Sprzedawca zapewniał mnie że olej świeżo wymieniony na bagietce sprawdzalem niby ok ale wiadomo jak to ze sprzedawcami ... Widze że w postach przewija sie tylko 10w40 czy to spora różnica i gdybym chciał zmieniać olej to na jaki ? Czy ew ten jest ok a tylko robić dolewke ?
Przyszedł i czas na wymianę oleju u mnie- z racji dość pochlebnych opinii dot. Valvoline zdecydowałem się na wybór tego producenta.
Teraz następuje pytanie- jaka jest różnica między Maxlife, a Durablend?
Maxlife teoretycznie jest dedykowany do motorów o przebiegu powyżej 100k (naturalnie taki mam), natomiast DuraBlend do krótkich cyklów przejazdowych (u mnie przeważają).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum