Wysłany: Sro Paź 02, 2013 08:10 [Rover 75 1.8] POMOCY "NOWY" - znika płyn z chłodn
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Witam
Od Maja jestem posiadaczem Rover 75 1.8 120KM zagazowany. Auto podoba mi się niesamowicie, to już mój trzeci samochód, kupiłem go pomimo negatywnych opini większości osób, z którymi rozmawiałem. Od miesiąca borykam się z mega probelmem, ale chce go rozwiązać i cieszyć się jazdą tym autkiem:
Ubywa mi płyn z chłodnicy nawet na postoju, potrafi zniknąć nawet ponad 1 litr płynu. niestety kompletnie nigdzie nie widać wyciekuu. w Dodatku na zimnym silnik, po odpaleniu auto chodzi nie równo ( tak jakby brakowału mu paliwa) a z rury leci biały dym. Trochę kopci się też z kolektora. Tydzień temu wyieniłem i uszczelkę pod głowicą oraz wszystko co jest z tym związane. Przez tydzień jeździło się super, ale dzisiaj rano problem powrócił objawy są dokładnie takie same jak poprzednio.... Ktoś już spotkał się z taką sytuacją? Wiecie może co to może być? Chciałbym znaleźć usterkę i ją naprawić, nie chciałbym pozbywać się samochodu....... Będę wdzięczny za każdą poradę i sugestię......
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 02, 2013 08:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Z rury leci biały dym bo pewnie jest to para po spaleniu płynu chłodniczego. Przyłóż dłoń lub szkło i zobacz czy skrapla się para wodna. Poza tym powinieneś poczuć nosem, że to nie tylko spaliny.
Sprawdź olej, czy nie przybywa go i czy nie masz w nim wody i odwrotnie czy w wodzie nia masz oleju
Moim zdaniem chyba nie ma co gdybać. Prawie napewno głowica i wodę wypluwa ci kominem.
uszczelka pod kolektorem ssącym do sprawdzenia wymiany lub sylikonem przesmarować - najlepsze rozwiązanie. Nie sadze żeby po wymiani uszczelki pod głowicą po tygodniu znow pościła - nawet gdyby była naprawa kiepsko wykonana. Chyba ze byl zle odpowietrzony i go przegrzałeś
Na pewno spala płyn z chłodnicy. głowica była tylko planowana, ponoć była szczelna. W oleju ani śladu nie ma żadnych zabrudzeń, nie ubywa go, ani nie przybywa to wszystko było sprawdzane i sprawdzam to prawie co dzień. Teraz mało jeżdzę z wiadomych powodów, nie chce żeby auto całkiem padło:/
Nie przegrzałem go, chociaż nie powiem, że go nie potestowałęm po odbiorze z warsztatu. Mechanik powiedział mi, że tłoki lub tuleje już nie pamietam są cztery, ale dwa nierówno obsadzone- mówił, że to też może być powód, ale nikt nie daje gwarancji, że powymianie głowicy lub remoncie silnika to napewno będzie to:/
Sprawdź czy po nocy stania nie cieknie ci płyn z pod uszczelki głowicy. Musisz zajrzeć pod kolektor wydechowy, ale z drugiej strony jeśli mechanik informuje cie już po wszystkim o nierówno osadzonych tulejach. Przecież jeśli są nie równo to płyn będzie dostawał się do komór spalania.
tuleje to tuleje a kolektor to kolektor - jedno z drugim na ma nic wspólnego. Jeśli z tulejami było cos nie tak, to cala ta wymiana uszczelki tez na nic sie zdała. Ale zanim znow dasz do innego mechanika sprawdź kolektor dolotowy - czarny plastykowy - czy spod niego nie cieknie plyn, a nawet jeśli nie cieknie to może wciekać do komor spalania i dlatego plyn znika
Czyli najpierw mam zająć się Tulejami i sprawdzić całą resztę? Głowicę, Uszczelki, kolektor.... Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Orientuje się ktoś ile może kosztować taki remont silnika?
tulei nie sprawdzisz bo byś musiał zdjac glowice. Sprawdzić mozesz uszczelkę kolektora dolotowego, a najlepiej jak bys go zdjal i przesmarował silikonem to bys mial pewność ze to można wykluczy
[ Dodano: Sro Paź 02, 2013 15:06 ]
i przesmarować cala ta zielona uszczelkę z ostatniego foto. cena u mechanik nie powinna przekroczyć 100zl za cala operacje
Wysłany: Pią Paź 04, 2013 20:57
Moderator apples informuje
smut_89 ! Ten temat zostanie usunięty jeśli nie poprawisz jego nazwy.
Na tym forum obowiązują ściśle określone zasady nazewnictwa tematów.
Proszę niezwłocznie zapoznać się z tym tematem
Aby zmienić nazwę tematu, musisz w pierwszym poście użyć funkcji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum