Wysłany: Pon Paź 14, 2013 20:13 [R25 i Streetwise] porównanie i pytania przed zakupem
Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam
w najbliższym czasie zamierzam zmienić auto na jakieś 4/5 drzwiowe aktualnie mam R25 3D 1.4 16v 103km 2000r. sporo przeglądałem aut w kwocie do 15 tys. i nie znalazłem nic bardziej interesującego niz Rover ale teraz chciał bym by był mniej kłopotliwy mianowicie by nie było problemu z podpinaniem pod komputer wiem ze od któregoś roku rovery miały juz inny komputer ktoś wie który to rok był ? w 2004 był facelifing ale zmiana kompa chyba nastąpiła wcześniej, i jeszcze jaka jest główna różnica miedzy R25 a streetwise oczywiście prócz wyglądu jest coś wyższy? kolejna sprawa jest który silnik był by lepszy 1,4 16v 103KM czy 1.6 16v 109KM moc podobna a spalanie ? jednostka 1,6 pewnie będzie mniej wysilona ale czy sie nie myle? diesel raczej u mnie odpada nie robię dłuższych przebiegów może 10-15tys km rocznie alternatywą mojego wyboru auta jest Leon albo Bora 1,6 benzyna ale te niemieckie benzyny sporo palą i same wnętrze juz nie wygląda tak ładnie jak w roverze ew jaki inny fajny i ładny samochod prócz rovera polecacie ?:D
a i czy był montowany klimatronic w 25 ?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 14, 2013 20:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Oprócz Roverków to Alfy mają też coś w sobie. (Przynajmniej ja tak myślę. A szczególnie o modelu 147 z przed liftu)
Ale ja i tak brał bym Roverka
A skoro masz około 15 tys do wydania to może R75 albo MG ZT
_________________ Sprzedam dużo gratów do R200 SDi
W 2003r. nowe ECU (noo nie takie nowe) wstawiali, te obsługiwane przez większość "skanerów" mają na komputerze naklejkę "EOBD".
Streetwise jest wyższy od R25 a tym bardziej od MG ZR.
Różnica między 1.4 a 1.6 to średnica tłoka i cylindra.
Nie wiem jak u Ciebie, ale streetwise ma już dwie oddzielne cewki połączone z "fajkami" nasadzane bezpośrednio na świece co eliminuje problem przewodów zapłonowych.
Po za tym otwieranie bagażnika z kluczyka, plastikowe nakładki na błotniki (i nie tylko) i po za tym nie wiem.
Ja np. za swojego R45 facelift dałem coś koło 13tys. i jestem zadowolony jak chol... bardzo
no tak Alfa 147 też jest ekstra ale ma drogie w utrzymaniu zawieszenie wielowachaczowe a nie bez powodu myślę o streetwise bo droga przez mą wieś jest tragiczna innych uterenowionych aut nie znalazłem, wiem ze streetwise to nie terenówka
R75 kurcze srodek jak w jakimś klasycznym Jaguarze czy Bentleyu no coś cudownego (nie wiem jak Fabryka Roverów mogła upaść jak projektowali takie wspaniałe auta) ale niestety troszkę za wielkie to auto dla mnie
Corollka no fakt tez fajna i wezmę ja pod uwagę
Civic 7 brałem go pod uwage fajne silniki ale przejechałem sie takim 5-cio drzwiowym i nie wytrzymam takiego wnętrza i takiego układu wajchy od zmiany biegów jak w vanie jakimś
ADI tak też mam 2 cewki, no dobra róznica tłoka i cylindra a tak dla lajka ? jaka to róznica który był by bardziej trwały? mniej awaryjny? (to te silniki są awaryjne? ) wiem ze 1.4 moze miec HGF 1.6 tez to dotyczny?
Tak więc streetwisa i R25 po facelifcie mozna śmiało brać komputer sie jakoś lepiej połączy. części zawieszenia streetwaisa będa dostępne skoro tak mało ich hula ? aa i jeszcze jedno ważne pytanko czy te R25 po facelifcie i streetwise miały juz z tyłu hamulce tarczowe ? czasem można dostać palpitacji serca hamując moim roverkiem z prędkości 120km/h + (przód zwykle tarcze z tyłu bębny) ew czy jest to do zrobienia by zmienić bębny na tarczobębny?
hmm moze coś mi sie pokiełbasiło z tymi tarczobębnami, a jak nie to jak to jest z tymi hamulcami z tyłu pedał hamulca zaciska szczeki a hamulec ręczny ? nie zaciska bębnów wtedy?
a sama wymiana przedniej zwykłej tarczy na większą tarcze wentylowaną sporo poprawi w hamowaniu? to było by łatwiejsze do zrobienia nawet nowe tarcze zaciski i tyle
Guciek,
Najlepiej to cały komplet z ZR'a przerzucić. Ja chyba w swojej 200 tak zrobię zaraz po tym jak skończę 'klepać' przód. Bo dzięki moim wspaniałym hamulcom wbiłem się delikatnie w Octavię Ale co do hamulcy to widziałem już pare razy na forum narzekanie na nie, podobno w Roverkach przed 1997r jakoś to jeszcze hamowało, a po 97' tak jak w moim przypadku (przód nie wentylowana i tył bęben) to to juz były tylko 'spowalniacze'
_________________ Sprzedam dużo gratów do R200 SDi
mało ZR w wersji 5d ale jak się znajdzie to także wezmę go pod uwagę tak samo jak ZS w hatchbacku choć MG sa odpowiednio droższe od Roverkowych odpowiedników
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Sro Paź 16, 2013 14:53
Guciek, nie jest tez taka duza roznica w cenie, a i dodatkowo malo popularna marka jest wiec mozliwe ze udalo by sie zawsze cosik urwac z ceny z tego tytułu.
Znalezienie R45 lub MG ZS facelift w HB i z silnikiem benzynowym jest prawwradę trudne, ja mojego po 5 miesiącach znalazłem
A MG ZS HB w benzynie prawie nieosiągalny...
P.S.
Nie mówię tu to struclach w stanie posklejanym
i MG ZS silniki benzynowe zaczynają się od poj. 1.8 z tego co zauwarzyłem diesla raczej nie chce bo na dłuższa mete wychodzi drożej niz benzyna jesli nie robi sie długich tras, a tak właściwie to który silnik Roverkowy jest lepszy 1.4 czy 1.6 ?
ADI-mistrzu napisał/a:
ja mojego po 5 miesiącach znalazłem
mi sie naszczęście nie spieszy więc poczekam nawet do konca zimy mając nadzieje ze znajdzie sie Streetwise albo R45 po facelifcie w HB. teraz zadaje pytania żeby wiedzieć czego szukać i nie mieć wątpliwości gdy znajdzie sie coś ciekawego na allegro w mojej okolicy
no R45 w HB juz postawiłem nad R25 w poszukiwaniach ale na pierwszym miejscu zostaje streetwise
ADI-mistrzu napisał/a:
lepiej jest wyposażony
z wyposażenia to chyba tylko climatronik miał no i podłokietnik w standardzie a i hamulce tarczowe z tyłu, bo ESP to widzę w opisach R25 SW i R45 choć nigdzie nie widzę włącznika/wyłącznika tego ESP, za to znalazłem parę SW 4 osobowych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum