Swoja droga moj Safran, takze miał problemy-wlasciwie jeden głowny-immobiliser, który poźniej został usunięty
Tutaj jest ciekawa strona na temat napraw kart :
http://www.kartarenault.republika.pl/cennik.html
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 19:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dziękuje za mile slowa jak i te ostrzezenia
Wiadomo ze w kazdej marce trafiaja sie neiszczesliwe modele jak i same egzemplarze ktore trzeba omijac. Mam nadzieje ze ten bedzie jak najdluzej cieszyl moje oczy i portfel he he
Kartę na szczęście sam naprawilem i sprawa w miare prosta.
W razie czego bede szukal kart uzywek u nas lub za granica bo niebawem z Chin dotrze do mnie klon interfejsu Renault-Clip ktory kosztuje mase pieniedzy wiec i karte dograc bede mogl sobie.
Gusta i gusciki są....wiadomo. Mnie sie na przyklad podobal R200 bąbelek wzwyz...praktycznie kazdy Rover dla mnie piekny ale w pewnym momencie juz pomyslalem o czyms niekoniecznie trwalszym ale nowoczesniejszym a żelazko jak malo ktore auto mi sie bardzo podoba. Komfort jazdy i uzytkowania tez na wysokim poziomie dzieki gadzetom.
Wiele sie nasluchalem o silnikach i elektryce ale jakos znajomi nie marudza i w rodzinie juz mieli 2 sztuki meganki w 2.0T benzyna i teraz kolejna ma corka i jest super.
Nie zaluje zakupu, tym bardziej ze w takim przedziale cenowym nie ma idealu....kompromisu miedzy komfortem/wygladem (jak dla mnie)/ rozmiarem i bajerami
Patrzylem jeszcze na Stilo w 3D i o praktycznie jedyne auta ktore bralem pod uwage...jednak nie mniej awaryjne...zalezy od egzemplarza. A tu przynajmniej ekonomia mnie mocno zadowala
Jak bym dysponowal wieksza kasa to bym kupil Alfe 159.
A Wloskie i Francuskie auta kupuje sie sercem a nie rozumem
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
Nadal Megane ale mam problem i wierze ze ktos mi tu pomoze bo na forum Renault nawet tematu nie moge zalozyc a przeszukalem juz pare stron i moj problem chociaz banalny pewnie to nie widzialem takiego przypadku.
Pacjent, Megane II 1.5dCi.....nie odpala
Dzisiaj rano psozedlem do auta....czujniki podczerwieni przy klamce nie otwierają auta, do tego "szarpanie" za klamkę też go nie otwiera...dopiero pilot otwiera auto.
Wsiadam....wciskam start...grzeje swiece przez sekundę i rozlega sie bardzo szybkie trtrtrtrtr....albo raczej cykcykcykcykcyk takie bardzo szybkie, po czym gasna lampki i wylacza sie doplyw pradu do kabiny....w sensie ze wszystko sie wylacza.
Sprawdzona masa akumulatora i podlaczalem dodatkowo kabel rozruchowy z masy aku do obudowy silnika ale nic to nie dało.
Napiecie na akumulatorze 11,8v i przypuszczam ze chociaz powinien zakrecic ale nie wiem jak stary jest akumulator wiec moze jest na tyle padniety ze nie przechodzi "procedury startowej"?
Nie wiem jak to jest w nowszych samochodach jak jest za mało pradu do rozruchu.
Cykanie wskazywaloby na rozrusznik ze sie szczotki przywiesily cyz cos....ale z drugiej strony dlaczego otwieranie nie dziala na fotokomorce i na klamce...a tylko z pilota otwiera.
Dodam ze wczoraj wymienialem zarowke i przez jakies 5 minut swiecily sie swiatla mijania....moze jak akumulator slaby to usmiercilo go to kompletnie?
Po wejsciu do auta wentylator, zegary i radio dzialaja normalnie...tylko to cykanie i kaput.
Z gory dziekuje za podpowiedzi.
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
Dzieki panowie
Dzwonilem do mechaniora to tez powiedzial ze slaby aku.... to forum na rpawde jest wyjatkowe....i wiedzialem to zanim zmienilem auto
Dam znac po 15:00 jak sprawdze aku
po odłączeniu aku i podłączeniu
musisz przypomnieć ustawienie szyb elektrycznych
otwierasz szybę do końca następnie zamykasz i jak dojedzie szyba do końca trzymasz przycisk zamykania szyby jeszcze 5-10 sekund
Panowie...."tylko" akumulator byl padaka jak sie okazuje. Tylko...250zl za nowy. Ale sluszna diagnoza. Dziekuje. A co do przyuczania szyb to wiem...ale mimo wszystko dzieki
Oby....mechanior mowil ze super utrzymana jest jak ją podniósł na podnośniku. Zawieszenie jest super, co trzeba to wymienione, hamulce "igła"...silnik super...turbalka cichutka i pompuje rewelacyjnie a do tego grama oleju nie pali i tankowana u nas teoretycznie lepszym paliwem ale wiadomo jak to sprzedajacy mowią. Jednak przy sprzedazy zastrzegl jakie paliwo tankowal i zeby nie oszczedzac na paliwie bo sie przez to problemy robią.
Jestem w szoku jak te 82km potrafią być zwinne....bo dłubane nic nie było a samochod ma prawie 200kkm.
Musze tylko poprawidz jeden styk od swiatla mijania w skrzynce bezpiecznikow pod maską...ale zrobie to dzisiaj i bedzie good. Tez mam nadzieje ogromna ze to juz koniec na jakis czas
Wydryszek, cos malo za akumulator chyba, jak dla Ciebie 250 to duza kwota to Ty chyba nie jestes jeszcze przygotowany na eksploatację nowoczesnego diesla . Inna sprawa że 1.5 dCi potrafią byc tez mało wymagające w eksploatacji i oby tak było również w Twoim przypadku .
Panowie....ja nie twierdze że to duzo za akumulator, przy zdaniu starego itd. Tylko ze to jest względnie duża kwota jak dla mnie...a nie za ten produkt
Stargowałem cenę samochodu przez rozne drobiazgi i doprowadzenie do stanu na chwilę obecną możliwie "idealnego" pochłonęło 4000pln +/- 100 PLN.
Majac w pamieci ile te samochody kosztuja to prawie polowa wartosci zakupu...i z tym sie liczylem a specjalnie szukalem bezwypadkowca ktory moze miec drobn usterki ale zebym wiedzial czy jezdze. Dlatego tez pisze ze mam nadzieje, ze na razie koniec wydatkow
Jak widac to nie jest pierwsza inwestycja po zakupie i jestem swiadom jakimi skarbonkami są auta....nie tylko francuzy i bez jakiegos nacisku na auta na "F"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum