Wysłany: Wto Paź 29, 2013 17:15 [R420 TD] Rezystor nawiewu mały problem
Typ: TD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam , otóż mam taki problem bo spaliły mi się rezystorki w dmuchawie i znalazłem ciekawy temat o naprawie takiego problemy na tej stronce http://www.roverki.pl/tec...0-400-600.html. no i dobra wszystko zrobiłem ładnie pięknie , podłączam go do autka i działa , super. Tylko problem tkwi w tym że te rezystorki po chwili strasznie mocno się grzeją , normalnie parzą w ręce. I pytanie co może być przyczyną
SPAMU¦
Wysłany: Wto Paź 29, 2013 17:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tylko problem tkwi w tym że te rezystorki po chwili strasznie mocno się grzeją , normalnie parzą w ręce. I pytanie co może być przyczyną
Jak co może być przyczyna Rezystor to robi co ma robić blokuje przepływ prądu i przetwarza to na ciepło Duży prąd płynie wiec dużo ciepła się wytwarza, jak masz ceramiczne rezystorki to ich normalnie ręką nie dotniesz
Ja w klimie miałem super rezystor który się na prawie 90°C grzał i dało się tym wodę prawie gotować
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
to że się grzeją to rozumiem ale chyba nie do takiej temperatury że luty które na nich są zaczynają się topic i można ponownie lutować heh , to chyba jest trochę za duża temp czy jednak nie?
Właśnie to jest to , temperatura jest za duża. Rezystory takie jak na stronce pisali : 1 bieg 2x 5[W] 0.91 [ohm] , 2 bieg 2x 5[W] 0.62 [ohm] , 3 bieg 2x 5W 0.3 [ohm] takie mam wlutowane
jak chcesz mogę nawet zdjęcie zrobić i pokazać
A ja polutowalem oryginalne druty oporowe i wszyscy mi pisali ze tak nie mozna, ze cyna sie potopi, ze to prowizorka, a juz tak 3 czy 4 lata jezdze i dziala
Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Znalazłem na allegro zamiennik i zamówiłem go , więc powinno być po kłopocie i nie muszę się już bawić w te rezystorki.
Wiesz , gdy zobaczyłem ceny na allegro (60 zł rezystor) to też nie chciałem kupywać tego , dlatego zaczełem lutować. Ale wczoraj zauważyłem dosyć tanio zamiennik za 25zł dlatego też postanowiłem kupić. P
W lutym tego roku był wystawiony rezystor valeo. Nie działał 1 i 2 bieg wentylatora. Wczoraj znowu problem wrócił. Czy rezystor był jakiś kiepski, czy szukać gdzie indziej przyczyny?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum