Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1995
Witam Wszystkich,
Kupiłem auto jakieś dwa miesiące temu z akumulatorem, który ma 3 miesiące (08.08.2013r.). Tak sobie jeździłem bez większych problemów aż pewnego dnia wsiadam a aku prawie rozładowane. Na benzynie na zimnym leciutko świeci mi się lampka akumulatora.
Pierwsza myśl- alternator! Poszedłem do kumpla, zmierzyliśmy miernikiem i napięcie jest ok, ale skacze.. Kupiłem dzisiaj regulator napięcia ze szczotkami i w sobotę jak czas pozwoli to wymienię.. może się skończyły szczotki.. Ewentualnie mogą to być diody wzbudzenia (?) Jak je się sprawdza?
Ale intryguje mnie jeszcze parę kwestii związanych z moim kanciakiem.
Jeżeli okaże się, że alternator jest ok. To mam podłączony alarm (jak kupowałem nie działał, znajomy ruszył masą od aku i zaczął działać). Nie znam się zupełnie na podłączaniu alarmów. Wrzucę Wam zdjęcia podglądowe bo kable idą do alternatora od klem (tam są złączone). Nie znam się, ale po co te kable są tam podłączone?
Bezpieczniki są tylko po prawej stronie, jak się otworzy maskę? Który bezpiecznik odpowiada za ogrzewanie tylnej szyby? Nie działa mi,
jutro kupię miernik to sprawdzę opór, ale nawet na włączniku nie świeci mi się ta kreseczka, obok są przeciwmgielne i ta kreseczka normalnie się zaświeca jak włączam.. Miałem też myśl, że to ogrzewanie tylej szyby mi zabiera prąd, bo skoro napięcie alternatora jest ok (fakt skacze, nie wiem czemu), no ale skoro szyby nie ogrzewa to odpada...
Abstrahując od tematu, ma ktoś sprzedać amortyzatory? Warto kupować na szrocie? Aktualnie nie mam 500 zł na komplet nowych..
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 13, 2013 21:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ok. Kupiłem multimetr, w miejsce bezpiecznika od szyby miałem włożony przepalony 15A, a powinien być 25A. W każdym razie włożyłem wcześniej zanim zob. aczyłem na schemacie 15A i mi go wywaliło.
Wyciągnąłem plastik od włączników i sprwdziłem rezystancje na wtyczkach- ok. Wyciągnąłem z tylnej szyby kable po lewej i prawej i sprawdziłem rezystancje na tych blaszkach od szyby po lewej i prawej- piszczy, ok.
Później na kablach które idą do tych blaszek i nie piszczy. Rozumiem, że gdzieś musi być na kablach lipa? Chyba oddam to do elektryka bo sprawdzić calą instalacje to nie dla mnie. Jak myślicie?
Napisz proszę, bo nie mam zielonego pojęcia- co, gdzie, jak?
[ Dodano: Pią Lis 15, 2013 09:09 ]
Jeszcze jedno pytanko. Czy wlącznik od ogrzewania tylnej szyby powinien dzialać tak jak od przeciwmgielnych?? Tzn. od pmgielmych po wciśnieciu 'zostaje' i świeci się ten paseczek, a przy ogrzewaniu mi odskakuje do pozycji 0 i sie nie świeci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum