Wysłany: Sro Gru 18, 2013 14:52 [R200] Problem z płynem
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam!
Przed napisaniem tego tematu oczytałem się o podobnych usterkach i wszyscy zawsze odpowiadają HGF...
Zastanawiam się tylko czy tak jak u mnie możliwe jest że na postoju, przez noc płyn chłodnicy może zniknąć ze zbiorniczka i wlać się do silnika, najprawdopodobniej podnosząc stan oleju na bagnecie. Dzisiaj wykonuję kolejną próbę. Nigdzie nie będę jeździł, zmierzyłem poziom oleju, dolałem płyn do zbiorniczka i jutro jak zniknie to jeszcze raz sprawdzę stan oleju. Dodatkowo podłożyłem pod silnik karton by sprawdzić czy płyn nie ucieka inną drogą.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 18, 2013 14:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 30 Kwi 2013 Posty: 311 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Gru 18, 2013 15:06
W teorii możliwe ale to dosyć dziwne byłoby. Teraz w oleju masz płyn? Ile razy już dolewałeś płynu do zbiorniczka i w jakich ilościach? Kolejna rzecz to czy dymi ci na biało po odpaleniu auta i przy ostrzejszej jeździe? Nie przegrzewa się?
_________________ Z roverów się śmieją ale nie muszę przynajmniej pedałować.
Czy jest płyn w oleju to jeszcze sprawdzam. Tak jak pisałem wczoraj było oleju na bagnecie na wysokości 2 miernika, gdy dolałem wczoraj płyn i sprawdziłem dzisiaj okazało się że nie ma płynu a olej wzrósł do 3 miernika (najprawdopodobniej bo nie wiem czy wczoraj zrobiłem dokładny pomiar dlatego dzisiaj robię kolejną próbę)
Po odpaleniu dymi na biało (objaw chyba jakby spalał płyn)
Nie przegrzewa się
Płynu mogę dolewać nawet gdy nie jeżdżę w ilości zbiorniczek na 2 dni
Korek zbiorniczka może być do wymiany. Nie trzyma zaworek i płyn paruje, choć trochę dużo jak na parowanie ale od tego bym zaczynał bo to najtańsza rzecz a na korku niejeden już się przejechał, że tak powiem.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Auto cały czas stało w miejscu. Płyn z całego zbiorniczka wyciekł. Pod autem widać plamy w różnych miejscach. Jest to płyn. Poziom oleju się nie podniósł. Jak ostatnim razem kilka dni temu go paliłem na hol to dymił na biało. Później go przepalałem, również na biało. W tym momencie nie odpala, nawet nie zakręci. Zauważyłem wyciek na zewnątrz spod uszczelki. Najpewniej po dymieniu mam też wyciek do silnika. Uszczelka...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 21:06
Ciężko będzie Każdy warsztat robi tak samo, a właściwie nikt nie zrobi nic nowego w tej dziedzinie. Pewne jest że nie powinieneś wracać do obecnego mechanika (jeśli mechanik to robił ). Może silnik już nie bardzo się do tego nadaje ? w jakich odstepach, awaria miała miejsce ?
Najpierw uszczelkę wysadziło na zewnątrz silnika, wtedy były wymieniane szpilki i planowana była głowica. Ok 1,5 roku później strzeliła do środka, niestety było to w długiej trasie, nie wiedząc o tej awarii, nie rosła temperatura zatarł się silnik, obróciło panewkę. Wymieniłem silnik 1,5-2 lata temu. Był w Roverze 416 z przebiegiem 80 tys km. Przez ten czas zrobiłem na nim może 20tys km i wychodzi na to że uszczelkę rozwaliło do środka, bo dymi na biało i na zewnątrz bo widzę niebieskie wycieki z silnika. Naprawiamy i sprzedajemy...
erjot86, 80 tysiaków to akurat pora na wymianę uszczelki i dobrze zrobiona, na drugie tyle powinna wystarczyć więc przemyśl tą sprzedaż. A jak z rozrządem i pompą wody w tym silniczku ?
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
rozrząd był robiony po zmianie silnika, pompa też. coś większego by się przydało. ten dobrze służył ale czas na zmiany... minęło kilka lat, ceny bardzo się zmieniły, różnica kupno-sprzedaż spora, aż szkoda oddawać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum