Wysłany: Pon Mar 29, 2010 12:23 [R111] Gdzie napełnić zawieszenie
Typ: SLi Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.1 Rok produkcji: 1995
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem roverka 111sli. Samochodzik jest w bardzo dobrym stanie technicznym. był serwisowany, zawieszenie było już raz napełniane w autoryzowanym serwisie pod Krakowem. Czy ktoś wie może gdzie w okolicach Warszawy można napełnić zawieszenie? I ewentualnie ile może wynosić koszt takiego napełnienia?
Napełnienia wymaga przód autka.
Swoją drogą uważam, że ten roverek jest uroczy
Pozdrawiam
PZ
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 01:10, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 12:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
po prostu zamiast konwencjonalnych resorow zastosowano miechy gazowo cieczowe - robia one jednoczesnie za amortyzator jak i element resorujacy - uklad ma kilka komplikacji w celu poprawy komfortu ale zasadniczo jest to zawieszenie o stalym cisnieniu ( w odroznieniu od citroena mb czy opla )
jest to rozwiniecie konstrukcji z lat 60ych z mini i ADO16 znanego jako hydrolastic ( uklad w metro to hydragaz )
Taki płyn można sobie samemu zrobić , wystarczy kupić denaturat i koncentrat płynu do układu chłodzenia ( kilka lat wstecz pisałem o tym ) Mieszamy to w proporcji 1:1 i to wszystko. Płyn w układzie ma nie zamarzać i nie powodować korozji, pod żadnym pozorem nie napełniać płynem do citroenów - to olej który uszkodzi gumy w "gruszkach"
Auto do pompowanie musi być rzucone na glebe ( NIE WOLNO GO PODPIERAC ZEBY ŁATWIEJ WTŁOCZYĆ PŁYN - WTEDY UKLAD SIE ZAPOWIETRZY ) Osobiście posiadam radziecka pompe która radzi sobie z tym idealnie, słyszałem że pomysłowi polacy przerabiaja hydrauliczne podnoiśniki na pompe do rovera, o koncówke do przypięcia na wentyl pytajcie w sklepach z cześciami do samochodów ciężarowych, końcówka z pompki do kół jest za słaba....pompa nie musi posiadac zaworów zwrotnych bo zaworek jest w wentylu przy gruszcze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum