Wysłany: Sro Sty 08, 2014 17:43 [MG ZR 1.8] Problem ze skrzynią/ biegami.
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2002
Witam mam dość poważny problem. Jakieś 3 mies temu kupiłem MG ZR 1.8VVC. Zrobiłem nim ponad 3000km bez najmniejszych problemów, aż nagle po dłuższej trasie (300km) rano zrobiłem ok 15km wróciłem do domu i chciałem jechać dalej. Odpaliłem go i nie mogłem wrzucić żadnego biegu. Zgasiłem zadzwoniłem do mechanika, odpaliłem jeszcze raz i było normalnie, teraz ten problem pojawia się średnio co 3/4 odpalenie samochodu. Odpalam go żaden bieg nie wchodzi, gaszę czekam lub odpalam kilka razy biegi chodzą normalnie. Jeśli zaskoczy od początku to podczas jazdy nic się nie dzieje biegi działają normalnie. Nie wiem czy nie ma to związku z linką hamulca ręcznego (czy nie haczy). Nie ukrywam, że jestem zielony jednak prosiłbym o jakąś radę i zidentyfikowanie awarii.
[ Dodano: Sro Sty 08, 2014 17:43 ]
Myślę, że przyczyną może być docisk sprzęgła, tj. zła regulacja albo zużycie. Miał ktoś podobny problem?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 17:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ok, dzięki. Po kontakcie z mechanikiem wyszło, że jest to najprawdopodobniej linka sprzęgła - problem z samoregulatorem.
W poniedziałek jadę na przegląd i ewentualną naprawę. Wtedy dam znać co i jak w razie jakby ktoś miał podobny problem
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 14:27
Ja mam problem też z linka i mam podobny objaw ale biegi muszę wrzucać na siłe.
A jaki jest koszt jakieś linki?
Bo słyszałem, że tych chińskich nie warto wsadzać a oryginał to nawet 400 zł
Toksyn, problem jest nie synchronizatorem a samotegulatorem
spider, skoro biegi musisz wrzucać na siłę to nie samoregulator raczej sprzęgło lub w najgorszym razie skrzynia. Co do samego samoregulatora koszt nowego to ok.100-150 zł a regulacja o ile nie za darmo to za grosze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum