Wysłany: Wto Sty 14, 2014 13:49
Hej,
Dzięki za odpowiedzi.
W sumie też mam teraz matową matrycę, ale akurat w tym modelu (lenovo Y530) jest ona przykryta szybą, więc trochę traci tej "matowości".
Przeznaczenie laptopa jest mobilne, ale będzie on użytkowany raczej w pomieszczeniach niż na zewnątrz.
Może więc matryca błyszcząca nie będzie minusem?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
jeśli faktycznie to ma być stacja robocza do Photoshop, Illustrator CS4, Adobe After Effect. To chyba żaden z powyższych chyba że bardzo amatorsko. Minimalne wymagania to tego softu to grafika klasy Quadro tylko ze stacje z taką grafa kosztują min x2 tyle co masz
PS do grafiki wyłacznie matowa matryca i najlepeij IPS a nie TN
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 15:40
Wiadomo, że nie będzie to cud techniki itd.
Ale teraz te prace są wykonywane na ponad 3 letnim laptopie (Y530 Lenovo) o gorszych parametrach.
I chodzi każdy program bez większych problemów. Chyba, że jakiś kolosalny plik się zdarzy, to wtedy mieli go dość długo.
Wszystkie główne prace graficzne są tworzone na stacjonarkach. Bywają jednak (coraz częściej) sytuacje, gdzie trzeba gdzieś podjechać, odpalić kompa, zmienić coś w pliku na miejscu itd. I o takie zastosowanie chodzi.
I niestety tylko taki budżet na tą chwilę..., więc któryś z tych modeli trzeba będzie wybrać.
Nie jestem specem od kompów i stąd pytanie.
Konfiguracja była robiona w oparciu o podstawowe parametry: cena, procesor, ram, dysk. Bez wchodzenia w jakieś detale (szybkości dysku itd.).
A wahania dotyczą głównie rodzaju matrycy. Czy ten Lenovo G500S z najlepszymi parametrami nie będzie męczył wzroku i denerwował przez odbicia. Nie miałem nigdy takiego ekranu, więc nie wiem.
Wybieram się zaraz na wizytę w jakimś sklepie stacjonarnym pooglądać takowe sprzęty.
Dzięki wszystkim.
Pozdrawiam
nie wiem czy nie lepiej kupić za ta kase używke workstacji mobilnej która nawet kilkuletnia bedzie duzo wydajniejsza i trwała niż takie plasticzaki Szukaj modelu ktory wypadł z oferty w listopadzie 8570w lub wczesniejszego 8560w na prawde porzadne stacje obydwie miałem i sprawowały sie znakomicie.
Gorzej przedstawia się natomiast kwestia używania G73SW na dworze. Dzieje się tak głównie z powodu przeszkadzających w korzystaniu z komputera refleksów, które są skutkiem zastosowania przez Asusa lustrzanej powierzchni ekranu. Dużą uwagę w dobieraniu miejsca pracy należy zwracać również w pomieszczeniach zamkniętych. Tutaj pomocne może okazać się przyciemnienie oświetlenia.
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 22:28
OK, byłem, widziałem, poległem
Po wizycie w kilku sklepach z laptopami i obejrzeniu w/w laptopów stwierdziłem, że muszę zwiększyć budżet i kupić coś bardziej konkretnego.
Te laptopy wyglądają jak zabawki. Plastik, plastik i to jeszcze taki najniższych lotów. Masakra. Po naciśnięciu klawisza, ugina się cała klawiatura. Wygląda wszystko bardzo tandetnie.
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji. Jutro dalszy ciąg poszukiwań, tylko czegoś lepszego.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum