Wysłany: Sob Lis 20, 2010 11:55 [R 220SD '96] wymiana koła zamachowego
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam, czy wie ktoś z jakim momentem powinno się dokręcić takie koło? Muszę je wymienić bo mam zjechane zęby i bywa problem przy odpalaniu, ostatnio dość często nawet.
A druga sprawa wiecie jak wygląda sprawa z wyważeniem? tzn czy jest to obowiązek czy jak zostało wyciągnięte dopiero co z auta czy można tak włożyć i nie martwić się czy może być różnie i będą jakieś problemy? Z góry dzięki za info
Aha i jeszcze jedno. Wie ktoś może jaki olej trzeba wlać do skrzyni to tego modelu?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 11:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
momentu nie pamiętam, a akurat nie mam RAVE pod ręką.
Jeśli koło jest wyjęte z innego silnika, to mie musisz się martwić wyważeniem, a olej to MTF-94 jak do każdej skrzyni pg1
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
W ksiazce napraw Haynes-a jest 15Nm najpierw ,potem drugi raz po 90 stopni. Ksiazka od 45-tki, ale mysle ze bedzie oki. Napisane tez ze trzeba nowych srub uzyc,ale mysle ze nie koniecznie.Koniecznie daj troche locktita na gwint. Pozdr.
Dzięki za info. Tyle dociągliśmy, olej też wlany takie jak podał sTERYD. Od razu sprzęgło poszło i w raz z nim jeden tysiączek zniknął z portfela ale czego się nie robi dla kondycji roverka. Z kołem żeby nie było stresu zbiliśmy wieniec i na gorąco na stare koło poszedł.
Witam myślę nad wymianą koła zamachowego w moim zr25 bo również są problemy z odpalaniem bendiks jest wstawiony nowy lecz podczas demontażu rozrusznika zaświeciłem lampą i zauważyłem że zęby na zamachowym są wytarte czy koło np z allegro wyciągnięte z innego auta lecz nie używane jakiś czas muszę wyważyć? czy lepiej kupić nowe i dać do wyważenia? sprzęgła nie wymieniam w zeszłym roku wstawiłem nowe valeo lecz wtedy koło było dobre i pytanie czy muszę jednak wyciągać całą skrzynię aby je wymienić?
wyciągać nie musisz. Jes tam tyle miejsca, ze wystarczy odsunąć, tak jak do wymiany sprzęgła(zresztą to ta sama robota, tylkok dodatkowo 6 śrub koła zamachowego).
Wyważać koła tez nie musisz. Powinno bez problemu chodzić.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum