Wysłany: Sob Sty 18, 2014 10:27 Jak prawidłowo dbać o akumulator ?
No więc tak.. w marcu 2013 zakupiłem nowy akumulatorek do R, co prawda z marketu, ale nowy z gwarancją itp.Od tego czasu auto było prawie ciągle użytkowane.
Kilka dni temu spadł śnieg, temperatura wskoczyła na minusową, więc nie będzie użytkowane.Bateria przechowywana jest w domu.I teraz :
1) Czy nie ładować jej przed jazdą -powiedzmy za jakiś miesiąc czy nawet 1,5 mc
2) Podładować teraz i robić to systematycznie ?( poprzedni aku "korkowy" podładowywałem co jakiś miesiąc )
Szukałem odpowiedzi w necie , ale niczego ciekawego się nie dowiedziałem, oprócz tego, że akumulatory z marketu to g***, bo leżą miesiącami na półkach
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sty 18, 2014 10:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kup sobie najprostszy automatyczny prostownik podtrzymujący. Nawet wydajność 1A będzie wystarczająca.
Sprawdź też czy na pewno nie da się ściągnąć korków. W jednym autku dwuletnia Centra Plus zaczęła odmawiać posłuszeństwa. Okazało się, że brakowało dobre pół litra elektrolitu. Korki nie były wykręcane i aby się dostać do środka trzeba było zdjąć górną część obudowy z wciskanymi korkami. Niektórych akumulatorów niestety nie da się w ogóle otworzyć bez ich uszkadzania...
Pawkaz, chodzi mi o automatyczny, który sam w zależności od napięcia na akumulatorze włączy bądź wyłączy ładowanie. Np. coś takiego:
http://www.jula.pl/adowar...90-6-12v-608105
też polecam taki automatyczny ... osobiście korzystam z C-TEK 5.0 ... ale on jest drogi ... znam też takie sprzedawane w Lidlu (kilka znajonych osób ma) za ok. 70 PLN i też się sprawują ok. W każdym razie podłączasz aku i zapominasz o nim
No więc pare minut temu podłączyłem prostownik do aku a tu niespodzianka-pokazuje mi, że cały jest rozładowany.Kilka mc temu pożyczałem prostownik koledze, który stwierdził, że zjarał sie bezpiecznik, wymienił na nowy i mimo wszystko nie ładuje.
Czy może coś się stać, jeśli podłącze uszkodzony prostonik ?
Pawkaz, a jest pewność, że z akumulatorem wszystko w porządku?
Od marca 2013 do połowy stycznia auto było ciągle używane z lekkimi postojami.
W grudniu stał 6 dni-temperatura na zewnątrz ok 2-3 stopni, odpalił bez problemu.
Dziś rano podłączyłem do prostownika na jakies 1,5 godziny, zatargałem do auta, zagrzałem 2 razy swiece i odpalił na strzał
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum