Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1997
Witam,
Mam małe zapytanko
Ostatnio mam problemy z rozrusznikiem, moim zdaniem i moich kolegow to szczotki i chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś posiada wiedze czy jest możliwość kupna samych szczotek do rozrusznika czy w sklepie sprzedaja tylko cały rozrusznik? I ile ewentualnie kosztowały by te szczotki do rozrusznika?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 24, 2012 21:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jestem niemal pewien ze to szczotki raz w trasie zrobilem sobie krotszy postoj i wogole ledwo krecil a bardziej cos sie obracalo ale glosno Z poczatku myslalem ze akumulator ale na drugi dzien odpalil ale strasznie glosno rusza rozrusznikiem tak wiec chyba to wina szczotek
A ktos sie orientuje (moze ktos wymienial) ile moze to kosztowac? I czy łatwo da sie odkrecic te szczotki czy mozna je samemu wymienic czy trzeba cos przestawiac i jak sie do tego zabrac?
raczej sprzęgiełko, albo wytarty wieniec na kole zamachowym. Stawiam na sprzęgiełko, bo wieniec, to byś słyszał zgrzyt po prostu. Szczotki jakby dogorywały, to albo by bez przerwy ledwo kręcił, albo w ogóle. na pewno nie było by żadnych dziwnych hałasów.
Szczotki odkręcić łatwo, trudniej dostać, ale bez problemu można dopasować z większych, gorzej z podłączeniem ich przewodów na miejsce, bo lutowanie raczej odpada, najlepiej zacisnąć miedzianymi rurkami.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Jeżeli głośno kręci to raczej tulejki albo bendix. Szczotki mozna doszlifować papierem ściernym ale nie za dużo. Papier ścierny, najlepiej wodny położyć na równym podłożu i delikatnie równo szlifować. Trzeba lutować. Ale lepiej sprawdż cały bo głośno nie chodzi z winy szczotek.
Czy jak rozrusznik ledwo kreci i zanikaja kontrolki na zegarze to bendiks?
Myslalem nad aku bo tez mam do wymiany ale teraz sie inaczej zachowuje niz jakby byl rozladowany, nie mam jak sprawdzic napiecia
Dzis rano odpalil a na stacji gdy tankowalem juz musialem byc "pchany" i wlasnie dopiero dzis zauwazylem ze te kontrolki zanikaja czyli to raczej nie szczotki tylko bendiks?
jeśli znikają Ci kontrolki to ewidentnie nie masz prądu, prawdopodobnie umarło Ci ładowanie i dlatego po paru km auto nie odpaliło, sprawdź najpierw alternator i napięcie na akumulatorze
Właśnie nie mam jak sprawdzić ładowania na akumulatorze dzis ładowałem aku gdzies 4h i to samo I tak sobie myśle czy to ten bendix zepsuty sie tak zachowuje czy cos jeszcze. Jak sie psuje to wszystko na raz...
Oryginalne szczotki nie są lutowane, tylko zgrzewane Jakbyś znalazł oryginalne szczotki, to pewnie będą razem z szczotkotrzymaczem (ta blachą przykręcaną do kopułki rozrusznika), tylko plusowe trzeba by było połączyć ze stojanem.
Jak chodzi o samodzielną naprawę, to tylko kwestia jak bardzo Ci się chce
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
tylko plusowe trzeba by było połączyć ze stojanem.
Drut szczotki jest miedziany a uzwojenie stojana aluminiowe.
Potrzebna jest specjalna zgrzewarka zdolna zgrzać miedź z aluminium a nie każda firma zajmująca się regeneracją rozruszników taką ma, nie mówiąc już o mniejszych warsztatach.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Rozrusznik mam już na stole. Z jednej strony jest łożysko igiełkowe a z drugiej tulejka którą nie wiem jak wyjąć.
Ze szczotkami spróbuję podbić do jakiegoś speca.
nie lepiej kupić jakiś używany niż się męczyć z wymianą?? też miałem zjarane szczotki w rozruszniku wyjołem go koleś mi powiedział że cześci + naprawa to 100zł a za 40 zł kupiłem na szrocie i smiga aż chce sie jeździć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum