Wysłany: Pon Mar 10, 2014 22:02 [R75] Pytanie do posiadaczy przyczep/ skąd wziąć prąd? :)
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
witam szanownych kolegów, stoję przed bardzo poważnym zadaniem podłączenia samochodu z przyczepą kempingową, tzn chce, żeby przyczepa do oświetlenia wewnętrznego, działania lodówki i pompki brała prąd z akumulatora samochodu.
teraz pytanie, skąd najlepiej wziąć prąd? czy jest do czego się można w łatwy sposób podpiąć czy raczej trzeba ciągnąc kable prosto z aku?
Czytałem, że można podpiąć się do wiązki, która służy do zasilania gniazda zapalniczki w podłokietniku, która była jako opcjonalna. Czy ktoś wie gdzie ta wiązka jest, czy jest w każdym r75?
Jeżeli miałbym ciągnąć prąd prosto z aku to w jaki sposób najlepiej poprowadzić kable?
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 10, 2014 22:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja na Twoim miejscu załatwiłbym sobie poprostu drugi aku i trzymal go w przyczepie.
Oswietlenie i lodówka potrafia niezle nadszarpnać aku podaj prady zarowek i lodowki.
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Problem tkwi w cenach akumulatorów żelowych, bo kwasowych nie powinno się trzymać w przyczepie, ponieważ podczas ładowania wydziela wodór. Pociągnięcie kabla jest zdecydowanie tańsze
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pią Mar 14, 2014 05:19
U mnie rozwiązanie o jakim piszesz kompletnie nie zdało egzaminu. Rzadko kiedy udaje się na kempingu ustawić zestaw w całości. Najlepszy układ jest kiedy auto stoi bokiem do przyczepy i wtedy nie obędzie się bez przedłużacza, a każdy metr kabla przy stałym napięciu to straty. Po za tym prawie codziennie jadę do sklepu, albo na wycieczkę i nie ma sensu za każdym razem zapinać haka. Całe ubiegłe wakacje spędziłem na kilku kempingach i mimo że miałem ze sobą rowery, to i tak musiałem korzystać z samochodu. Po wypoziomowaniu kempingu byłoby niemożliwe odpięcie zaczepu. Zainwestowałem w aku i małą baterię słoneczną (ok. 500.-) i mam względny spokój. Po za tym jak wyobrażasz sobie doładowywanie akumulatora samochodowego po kilku dniach z lodówką? Wątpię żeby sąsiedzi zgodzili się na odpalenie silnika na dłuższą chwilę. Na dobrym kempingu masz możliwość podpięcia się pod 230, więc problem z głowy.
Dziadek, Pola kempingowe mnie nie interesują chce jeździć na dziko. Na razie szukam tymczasowego rozwiązania i zależy mi głównie na pompce do wody, bo lodówka chodzi na gazie, świeczki zamiast lampek też się spisują W aku i panel również mam zamiar zainwestować, ale na razie brak funduszy.
A jaki masz dokładnie zestaw? ilu watowy aku i panel? masz również regulator ładowania?
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sob Mar 15, 2014 06:12
Mój zestaw nie powala na kolana,ale w wakacje zdał egzamin : aku 20 Ah za 120.- ogniwo 30W za 149 i regulator 5A za ok. 50 zł. W tym roku dokupię jeszcze jeden akumulator i 40 Ah w zupełności wystarczy do oświetlenia LED, tv i dwóch pompek wody. Laptopa ładuję jadąc autem i bilans energetyczny jest ok. Można sobie wprawdzie zadać trud i zrobić tak jak chcesz i pociągnąć 12v aż do haka, ale musiałbyś znaleźć + niezależny od stacyjki. Ja uznałem to za zbędną "komplikację spraw prostych" i dzięki temu przyczepa jest niezależna. Jeśli w dalszym ciągu będziesz się upierał, to mam prostsze rozwiązanie jakie stosowałem kilka lat temu: przetwornica 12/230 i przedłużacz. Ponieważ mój kemping ma też instalację 230v, to do gniazda zapalniczki podłączałem przetwornicę i zwykłym kablem podawałem napięcie do puszki przyczepy, ale to wiąże się z kluczykiem w stacyjce.
AndrewS, prąd jest mi głównie potrzebny do zasilania pompki 12v która ma pobór prądu około 2A, więc rozładowanie akumulatora zajęło by jej 30 godzin, nikt się chyba tyle kąpać nie będzie
Dziadek, o takim rozwiązaniu nie pomyślałem, a gdzieś mam przetwornice, malutką bo tylko 100W ale na pompę wystarczy w zupełności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum