Wysłany: Sob Mar 15, 2014 12:56 [R45 iDT] Trwałość oleju do skrzyni biegów
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam,
Od jakiegoś czasu mam problem z biegami - na rozgrzanym silniku wręcz nie da się wbijać biegów, a żeby cokolwiek zrobić trzeba wręcz wbić pedał sprzęgła pod podłogę..... Przy zimnym silniku i zgaszonym (nawet po długiej jeździe) biegi wchodzą bez problemu, sprzęgło bierze od samego dołu. Kompletne sprzęgło było wymienione rok (niecałe 10 tys. km) temu. Przestudiowałem tematy na forum i stwierdziłem, że zacznę od wymianu oleju w skrzyni bo nie wiem czy kiedykolwiek był wymieniany. Kupiłem na "alledrogo" olej MTF94 firmy Carlube, ale po otrzymaniu przesyłki okazało się, że ok. 2 mies. temu skończył się termin jego ważności. Reklamować czy lać? Niespecjalnie zależy mi na uszkodzeniu skrzyni....
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 15, 2014 12:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kup texaco MTF94. Co do Carluba mam złe doświadczenia - akurat nie ze skrzynią ale ze wspomaganiem. Zalałem układ wspomagania Carlubem i niestety pompa po 1 dniu zaczeła głośno pracować. Następnego dnia pompa "siadła"
Po wymianie pompy zalałem Mobil ATF220 i spokój.
Już kiedyś o tym pisałem, ale na tym forum trzeba w koło to samo wałkować.
Texaco to tylko producent, ja mam Valvoline, parametry identyczne z Texaco, na oleju przejechane jakieś 50 tyś. km.
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Nie Mar 16, 2014 11:05
Ja kupiłem oryginalny texaco ale nie widze sensu żeby kupowac oryginalny, tak jak pisał szoso ważne żeby dobry olej wg specyfikacji wlac i będzie dobrze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum