Wysłany: Nie Mar 30, 2014 19:13 [land rover freelander] dziwne szumy
Typ: TD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
witam serdecznie jako nowicjusz proszę o małą poradę mam freelandera 2.0td od miesiąca porobiłem parę drobnych napraw typu sworznie oleje rozrząd ale nie dawał mi spokój szum dochodzący z tyłu autka i co ciekawe podpory okey wymieniłem most ale o dziwo szum jest może mniejszy i w większości występuje kiedy puszczam nogę z gazu i autko zwalnia proszę o radę poza tym wał nie idzie pod autem w lini prostej tylko tylko tylna część lekko w bok czy to normalne
[ Dodano: Nie Mar 30, 2014 20:13 ]
witam i zaraz mam pytanie czy coś żle robię napisałem testowy post i co zastanawia dlaczego nikt nawet nie udzieli odpowiedzi ...nie wiem może ja coś źle piszę ...a może to forum jest takie aktywne ...myślałem że po to są fora że ludzie w miarę szybko starają się pomóc i udzielają porad ....dziękuję za wszystko roverki
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Nie Mar 30, 2014 23:56, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 30, 2014 19:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Po prostu napisałeś posta nie w tym dziale.
Jeżeli dobrze Ciebie zrozumiałem to:
- Tylny dyfer masz zrobiony (Jaki olej zalany)
- Podpory wymieniłeś
- Co z IRD i skrzynią (Były gdzieś opiłki jak zmieniałeś olej)
Patrzyłeś czy na flanszy dyfra albo IRD nie ma luzu ?
Sprawdzałeś półosie z tyłu ?
Podnosiłeś tył auta i kręciłeś kołami nasłuchując czy to nie łożyska szumią ?
Zaglądałeś z tyłu do bębnów (często rdzewieją i zaczynają szumieć - dobrze je przetoczyć co 3 lata)
sorry bardzo ci dziękuję ...dyfer kupiłem facet zapewniał że igła ma na allegro 100% pozytywów zalałem olejem chyba 75w 90 skrzynia była czysta ale olej wlałem MT 94 podpór nie zmieniałem a w IRD były drobne opiłki na korku i olej uważam dośc brudny ..oczywiście wymieniłem ...gdy odpiąłem wał tak na próbe to autko idzie cichutko ..wiskozę sprawdzałem sposobem oznaczenia kreską na wałku i wale i chwilowej jeżdzie zauważyłem że kreski sie zupełnie nie pokrywają ...po za tym wiskozę na stole zablokowałem na obu krzyżakach i obracała sie z oporem ale nie bardzo dużym
witam to znaczy sugerujesz że to podpory ? a o czym świadczy odpięcie wału że przestało szumieć byłem pewny że to most ponieważ bez wału on się nie kręci ...a gdzie jest dobra regeneracja wiskozy wrocław czy bielsko?
Dlatego że właśnie szumy i burczenie to typowe dźwięki jak one siadają.
Albo szumią tak jak by się coś przycierało albo robi burp burp jak padnie łożysko w nich.
Jak masz zdjęty wał to zrób inspekcję obracając każdą z nich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum