Wysłany: Czw Cze 07, 2012 12:01 [R75] Jakie częsci są potrzebne do założenia klimy?????
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam wszystkich...
Mam takie pytanko wie ktoś z jakich elementów składa się klimatyzacja w R75???
Mój roverek niestety nie posiada klimy ale znalazłem rozbitka z działającym klimatronikem i gość jest chętny na sprzedasz całej instalacji...
Więc pytam jakie części powinienem kupić skoro moje auto nie posiada klimy???
Wiem że muszę kupić:
-sprężarkę+pasek do niej
-przewody
-chłodnicę do klimy
-panel do sterowania
i co jeszcze?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 07, 2012 12:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
tylko czy wersje bez klimy nie miały może większej nagrzewnicy lub inaczej wyglądającej tak, że żeby założyć parownik trzeba wymieniać konsolę? trzeba by to ustalić.
[ Dodano: Czw Cze 07, 2012 21:58 ]
myślę, że coś z wiatrakiem trzeba też zrobić, żeby działał po włączeniu klimy.
Wszystko zależy od tego jakie zmiany ma wersja bez klimy.
cały ten zespół co jest za konsola centralna z parownikiem i nagrzewnicą trzeba wymienić kiedyś na forum było. do tego moduł komfortu bo on steruje modułem klimatronika. Mam pdf z rozrysowaną całą klimą jak co to mogę mailem wysłać bo na forum za duży żeby załączyć.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Panowie, ponieważ nie mam klimatyzacji u siebie w roverku postanowiłem ją doposażyć bo w auto poszło już jakieś 7 tysi a klimy niestety nie ma.
Skompletowałem wszystkie części ale potrzebuje pomocy.
Na rurce jest czujnik wysokiego ciśnienia i do niego podchodzi jakiś kabelek elektryczny. Prośba do wszystkim co mają klimę: powiedzcie co to za przewód i dokąd idzie bo za chiny ludowe nie mogę go na necie znaleźć.
Niestety w rimmerbros ani w schematach rave go nie dostrzegam.
Dodam że klimę będzie zakładała firma która to robi bo ja bym pewnie sam tego nie ogarnął - dochodzi zmiana BCU i podpięcia pod komputer.
Proszę o pomoc w związku z przewodem.
Jeszcze jedna sprawa: sprężarka jest zasilana paskiem z alternatora czy innej rolki?
Wiem że pasek jest na pewno zaczepiony o napinacz ale nie widzę miejsca na kole alternatora by tam założyć dodatkowy pasek klinowy..
Pozdrawiam!
czujnik ciśnienia na rurce od klimy występuje w RAVE. wejdz w schematy elektryczne, klimatyzacja, i na drugiej stronie jest SWITCH TRINARY. zdaje się 3 przewody, czarny, czerwony i żółty. BCU zdaje się nie będzie trzeba wymieniać
longer86, dzięki za info co do przewodu.
W sprawie BCU niestety się mylisz - trzeba ja wymienić, beżowe LOW-LINE tego nie obsłuży.
automechanik, dzięki za pomoc.
MaReK, czyli do beżowego BCU można zaprogramować wszystko oprócz szyb z tyłu? Czyli np. trakcję lub tempomat?
Nie wiem czy trakcja i tempomat są mu do czegoś potrzebne - tzn. temu BCU
To akurat ECU najbardziej chce się komunikować z tymi modułami
Tempomat działa z defaultu, ale są problemy z resetowaniem wartości prędkości i powrotem do tej sprzed chwili (np. po wciśnięciu pedału sprzęgła/hamulca). Wtedy trzeba zmienić kody ZCS, podpiąć się pod T4 i zaprogramować wszystko.
Co do trakcji, jeśli chcesz ją dołożyć sterownik silnika powinien mieć ją aktywną w mapie.
To też zrobi T4 albo każdy mający pojęcie o robocie tuner.
Pozdrawiam,
Tempomat polecam, a trakcji nie, ze względu na dość wysokie koszta i trudną dostępność pomp ABS z trakcja.
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Chciałem się oficjalnie pochwalić - dziś mój ubogi roverek bez klimy zyskał klimatyzację automatyczną Jak powiedziałem dopiąłem swego - szkoda mi było pozbyć się tak dobrego autka na rzecz innego z klimą.
Pozdrawiam wszystkim zaklimatyzowanych - naprawdę świetna rzecz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum