Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Mar 2012 Posty: 126 Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią Kwi 18, 2014 15:29 [R416] Problem z układem chłodzenia
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam,
mam następujący problem z układem chłodzenia. Ostatnio (2 miesiące temu) dolewałem płynu do układu bo mi trochę wyschło w zbiorniczku. Jakiś czas temu zauważyłem, że samochód za szybko łapie odpowiednia temperaturę. Przyjeżdżam pod dom, patrzę do zbiornika płynu chłodniczego a tutaj znowu widać go na dnie. Dolewam więm petrygo do maxa. Odpalam samochód i patrzę, że pomimu jakiegoś czasu pracy silnika, przewód na górze nie dostarcza zbyt dużo płynu. Odkręcam lekko korek - nagle powietrze ucieka i płynu przybywa znaczna ilość. Moja diagnoza to zaworek na korku zbiornika (jest on czymś białym na górze ciapnięty i możliwe, że powietrze tamtędy nie ucieka). Po zgaszeniu silnika odkręcam lekko korek i nagle znowu przybywa płynu pod sam korek, jakby to czego wcześniej mi brakowało, nagle wróciło (już podejrzewałem wyciek a prawdopodobnie przez zapaćkany korek układ mi się zapowietrz a auto za szybko się grzeje). Moje pytanie jest następujące. Jak udrożnić ten korek? Od góry tam gdzie jest zapaćkane, spróbować przebić to szpilką?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 18, 2014 15:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Mar 2012 Posty: 126 Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią Kwi 18, 2014 16:06
Olej w silniku pod korkiem klarowny i na bagnecie tak samo. Od razu tam zajrzałem, żeby wyeliminować wyciek do silnika
EDIT. Jeżeli miałbym wyciek płynu w okolicy kolektora to powinno to być dosyć widoczne, prawda? Przeleciałem wszystkie węże i wycieków nie widać, olej czystysty... nie mam pojęcia co mu się dzieje
jeżeli jest uszkodzona uszczelka kolektora dolotowego to nie koniecznie chyba musi sie lać płyn bo może do pierwszego cylindra sie przedostawać i go spalać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum