Wysłany: Sob Kwi 26, 2014 16:49 [MG ZR] utrata mocy
Typ: TDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Witam,
3 dni i 300 km temu nabyłam mojego MG ZR. Niestety długo się nie nacieszyłam jazdą, gdyż dziś po przejechaniu około 10 km usłyszałam niepokojące stukanie dochodzące spod maski, po czym auto zaczęło głośniej chodzić, zupełnie straciło moc i miałam poważne problemy z odpaleniem. Zapalił się check engine, więc nie próbowałam dalej walczyć z silnikiem. Pytanie do Was Forumowicze - czy spotkaliście się z podobnym problemem? Jaka może być przyczyna i konsekwencje tej awarii? Autko ma (prawdopodobnie ) przejechane 180 tys.
_________________ Szybki jak internet
Ostatnio zmieniony przez winniexthepooh Sob Kwi 26, 2014 17:21, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 26, 2014 16:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To jest fakt, pierwszy raz wydarzyło mi się coś takiego z kupionym autem Ale za bardzo go polubiłam, żeby go oddawać Może naprawa nie będzie kosztowała majątek
Dziękuję, zapisane Autko póki co czeka w Regułach do poniedziałku na diagnozę Pana Adama. Może w międzyczasie uda mi się poznać prawdopodobną przyczynę awarii mojego autka...
winniexthepooh,
oczywiście, że mógł któryś z pasków rozrządu przeskoczyć jeżeli był stary albo przechodzony mogło być to przyczyną Twoich objawów. 3-majmy kciuki aby nie było poważne uszkodzenie.
W naszym prawie mamy takie dwa paragrafy: art 556 i 560 KC. Masz 30dni od dnia zakupu na to by zwrócić się do poprzedniego właściciela, że zataił usterkę i dochodzić swoich praw.
Tak bardzo chciałabym by do tego nie doszło... niby 3 dni a już nie wyobrażam sobie rozstania z moim MG...
[ Dodano: Sob Kwi 26, 2014 21:58 ]
A skoro przy rozrzadzie jesteśmy to czy w moim przypadku jest to kolizyjny? Poprzedni właściciel mówił że bezkolizyjny a w sieci nie mogę znaleźć potwierdzenia.
W naszym prawie mamy takie dwa paragrafy: art 556 i 560 KC. Masz 30dni od dnia zakupu na to by zwrócić się do poprzedniego właściciela, że zataił usterkę i dochodzić swoich praw.
Mała poprawka nasze prawo między konsumentami daje taką możliwość do 365 dni
Przerabiałem temat dogłębnie
Druga sprawa niestety silnik kolizyjny aczkolwiek nie zawsze to prowadzi do tragedii
To jak z monetą
reszka - bardzo duze koszta
Orzeł -koszta średnie
Want - bez kosztów
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
A to oszust no nic, porzucam sobie moneta ale i tak końcowe słowo przypada na warsztat... chyba się znieczulę by ewentualne zle wiadomości nie bolały tak mocno...
A jak to ma się do umowy ?Często w ich wzorach jest informacja pod która kupujący się podpisuje :
"kupujący zapoznał się ze stanem pojazdu "
Pamiętam, że kilka lat temu czytałem takie tematy na innych forach ( w tym prawnych ) i była informacja, że jeśli zakupiło się od osoby prywatnej i był podpis kupującego pod tekstem ""kupujący zapoznał się ze stanem pojazdu " to nabywca był na przegranej pozycji.
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
Bankowo mam ten zapis chociaż nie pamiętam treści umowy nieważne, dobrze poprzedniemu właścicielowi nie życzę jeśli świadomie mnie oszukał. Ale niezależnie od wszystkiego trzeba ogarnac MG by znów dawał mega frajde
Po opisie widzę ze 2005 rocznik wiec w pompę trochę wątpię, mógł się tez pasek urwać od pompy np i mógł zgasnąć
I tak po 1. sprawdzić nawet ELM327 sobie kody błędów jakie są
2. czynność to jest ściąganie osłon pasków rozrządu i looking
3. Kręcenie silnikiem na wale czy coś nie blokuje i czy się zgadzają znaki
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
najlepiej by było na lawecie, ale to spory koszt więc holowanie też będzie ok. z tym że nie wiem czy jest sens go próbować odpalać, skoro chłopaki podejrzewają coś z rozrządem czy pompą..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum