Wysłany: Sro Maj 14, 2014 12:00 [ZT-T] parktronik czujniki parkowania
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Cześć.
Mam problem z działaniem czujników parkowania.
Przy wrzuceniu wstecznego czasem słychać długie piknięcie około 5s, czasem jest całkowicie głucho. Czujniki nie reagują jak ktoś przysłaniał je dłonią lub jak podjechałem do ściany.
Możecie podpowiedzieć od czego zacząć sprawdzanie? Czy najlepiej od razu kupować nowy sterownik?
Dzięki za pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 14, 2014 12:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wrzuć wsteczny i delikatnie przyłóż opuszkami palca do czujnika, powinieneś wyczuć takie delikatne wibracje i jest przy tym taki dziwny cichy dźwięk coś jakby cykanie. Uszkodzony będzie cichy i nic nie wyczujesz.Ja tak sprawdzałem u siebie. Ten 5cio sekundowy sygnał informuje o usterce czujnika jeżeli dobrze pamiętam. Wpisz jeszcze w wyszukiwarce na stronie czujnik parkowania albo coś podobnego i poczytaj tematy bo na pewno było opisane na forum.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
Zacznij od sprawdzenia czy światła wstecznego masz zawsze. U mnie trzeba bylo wyczyścic włącznik wstecznych świateł/parktronika w skrzyni biegów. Wykręciłem ze skrzyni potraktowałem sprayem KONTAKT rozruszałem go i śmiga jak nówka.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
ja od niedawna też mam problemy z czujnikami jak auto postoi z 2 tyg i wariuje mi ten czujnik który z pól roku temu wymieniłem parę razy go puknę i jest ok
A nie było trochę ciemniejsze? moje jak było ciemniejsze to właśnie miałem 5sek dźwięk
MG TF 160 srebrny pocisk
A nie było trochę ciemniejsze? moje jak było ciemniejsze to właśnie miałem 5sek dźwięk
W moim przypadku światła cofania przestawały działać stopniowo, poprzez mruganie, przyciemnienie do całkowitego wyłączenia. Parktronik jednak działał cały czas prawidłowo. Po wymianie czujnika w skrzyni biegów (Daewoo za 7.99 PLN ) światła zaczęły działać. Długi dźwięk miałem przy uszkodzonym jednym z czujników (przetartym kabelku).
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 287 Skąd: Polska
Wysłany: Sro Maj 14, 2014 20:53
Mam zapytanie ,w moim R75 jest zamontowany w bagażniku oryginalny moduł parctronika, po włączeniu wstecznego słysze ten 5 sekundowy sygnał, niestety ktoś wymienił zderzak i nie ma w nim czujników .Zlokalizowałem przewody z tego modułu ,które wchodzą gdzieś w zderzak, czy po podłączeniu czujników, ale nieoryginalnych parctronik będzie działał poprawnie? Czy da się to sensownie podłączyć?
_________________ Lubię roverki, jeszcze bardziej rowerki.
niestety tylko oryginalne ale na pocieszenie powiem że pasują od BMW E46
MG TF 160 srebrny pocisk
sknerko napisał/a:
W moim przypadku światła cofania przestawały działać stopniowo, poprzez mruganie, przyciemnienie do całkowitego wyłączenia. Parktronik jednak działał cały czas prawidłowo. Po wymianie czujnika w skrzyni biegów (Daewoo za 7.99 PLN ) światła zaczęły działać. Długi dźwięk miałem przy uszkodzonym jednym z czujników (przetartym kabelku)
Jak jasnośc świateł jest zależna od obrotów to pelson91 ma racje
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum