Wysłany: Nie Maj 18, 2014 14:14 [R800] Synchro szyb i szyberdachu
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Ktoś wie co może być przyczyną niemożności zsynchronizowania szyby kierowcy? Z reguły wiadomo jak to wygląda - każda szyba góra - dół, to samo z szyberem (może być uchylenie tylko) i po sprawie. Od pewnego czasu mam problem z szybą po stronie kierowcy, reszta się ustawia a ta cholera piszczy. Do tej pory odpinałem klemy (resetowałem synchro) i za którymś tam razem udawało się, ale na dłuższą metę to dość męczące a i teraz chyba już w ogóle mi się nie uda.
Gdzieś kiedyś czytałem że za te synchro odpowiada jakiś układ pod kierownicą?
Ja stawiam na element mechaniczny ktorym jest sam przełącznik, a konkretnie mikrostyk, jest tam niepewny styk i przez to komp głupieje, u mnie ktoras szyba też sie ciezko programuje, ale juz zapomniałem która, pamietam ze nie tak łatwo sie tam do tych mikrostyków dobrac.
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Winny może być sam mechanizm szyby. U mnie tak się dzieje z szybą kierowcy. W zimie kiedy wszystko ciężej chodzi nie mogę zaprogramować szyby kierowcy. W lecie jest ok.
_________________ Above all, it's a Rover
Rover 820Si 96' & FSO 1500C 83' & MG ZS180 05' & Renault Espace IV 09'
Hmm problem w sumie jak dobrze pamiętam zaczął się od momentu naprawy mechanizmu - linki się poplątały i wszystkie były wymieniane. A ten moduł sterujący do synchro to w którym miejscu dokładnie jest? Słyszałem że gdzieś nad pedałami..
Swoją drogą szyby w coupe gorzej chodzą po tych latach niż w sedanie na stelażu Ale to już silniczki chyba swoje lata mają i aż tak dobrze nie ciągną jak kiedyś.
Ogólnie mają nie piszczeć, jeśli piszczą to tzn. że są niezaprogramowane.
I np. nie działa domykanie z klucza lub pilota, i np. pełne otwieranie i zamykanie poprzez krótkie naciśnięcie przycisku danej szyby <0,5 sekundy
Możesz też poszukać Workshopmanual do R800, umieszczałem gdzieś w wątku linki do mojego google drive
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum