Napiszę to temat pójdzie do góry i więcej osób zobaczy i ktoś coś powie.
W białym kółeczku to na pewno reaktor katalityczny (katalizator) a w żółtym.. pewnie też bo co by innego, ale sam chętnie się dowiem.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
I teraz pytanie jaki wybrać metalowy czy ceramiczny dodam że nie mam sondy za katem
Jak nie masz LPG to dowolny a jak masz gaz to only metalowy
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Mam pytanko odnośnie katalizatora do R75, 1.8 + gaz, 2000 r (brak sondy za katalizatorem.
Wszystko wskazuje, że nadszedł czas na wymianę - dziwny, siarkowy zapach w aucie, brzęczenie itp.
Tylko kompletnie nie wiem co tam wstawić. Moglibyście wskazać mi np na allego coś, co będzie pasowało i uciszy te dźwięki, bo już zdzierżyć nie mogę...
Używka czy nowy, uniwersalny?
joannak25, można strumienice (kawałek pustej rurki) wstawić - koszt znikomy w porównaniu z nowym katalizatorem. Aha i koniecznie podczas wymiany powiedz w warsztacie, że stary katalizator bierzesz ze sobą. W skupie można za niego dostać kilkaset złotych, więc wyjdzie na to, że jeszcze na tej wymianie zarobisz parę grosza
Sam właśnie się do tego przymierzam, ponieważ również pojawiły się dziwne zapachy i brzęczenie. Tylko jakiś ekspert musiał by się wypowiedzieć czy w V6 nie pojawią się błędy związane z sondą lambda...
A jak wstawię strumienicę zamiast katalizatora to nie wpłynie na głośność samochodu i moc?
Sondę mam tylko jedną, a błąd tej nieobecnej, za katalizatorem i tak na kompie pokazuje, więc w tej kwestii to raczej będzie bez różnicy
Odświeżę temat.
Mam pytanie odnośnie elementu zaznaczonego na czerwono. Po delikatnym ostukaniu całego układu wydechowego specyficzny pobrzęk stłuczonej ceramiki dochodzi właśnie z tego elementu (stalowa karbowana rura dł. ok. 25cm). Oba katalizatory ciche, obejmy całe i nic poza nią nie hałasuje. Z czego ona się składa??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum