Wysłany: Pon Lip 07, 2014 20:05 [R75] Auto zgaslo podczas jazdy?
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam,
Mam Rovera 75 2.0 V6 Automatik wczoraj podczas jazdy mi zgasl odpalilem i po 1km znowu zgasl i dziwnie odpalil potrzebowal 2-3 sek dluzej jak normalnie zgasilem go i zadzwonilem po kolege ale jak kolega przyjechal auto znowu normalnie odpalilo i normalnie dojechalem do domu niewiem co to bylo pierwszy raz mi sie cos takiego stalo... jak jest zimno i rano pierwszy raz odpalam jak niepoczekam zeby silnik sie troche rozgrzal to mi przy zachamowaniu raz zgasnie wie moze ktos co to?
Sorry za moj polski ale jeste z Niemiec...
Dzieki z gory!
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 07, 2014 20:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Był kiedyś taki przypadek, że i wina bodajże była pompa ABS. Chyba ze pompka w baku u ciebie pada i tak się dzieje lub gdzieś zwarcie na instalacji. Najpierw diagnostyka komputerowa
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Mój robił podobne cuda jak mu akumulator wysiadał, i w końcu zdechł całkiem na ślubie kolegi przed kościołem. No i sprawdził bym silniczek krokowy bo może się zacinać i potem na ciepłym jest kłopot z odpaleniem.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Witam, dziekuje za opdw. mialem dzisial znowu ten sam problem najpierw mi 3 razy krotko tak na 1 sekunde zaswiecila sie kontrolka ta
i przytym auto samo krotko dodalo letko gazu jak sie na rondzie zatrzymalem to mi zgasl tak jak ostanio ale krotko przed swiecila sie kontrollka trakcji jak odpalilem znowu troszke dluzej potrzebowal ale odpalil i dojechalem do domu?
Pomyłka, chodziło mi o czujnik wału. Ja problem czujnika wałka przerabiałem i zgadza się wtedy są problemy z odpalaniem, natomiast słyszałem że w przypadku uszkodzonego czujnika wału auto potrafi zgasnąć podczas jazdy. Na szczęście mnie to nie spotkało, także powtarzam tylko co słyszałem.
Wysłany: Nie Lip 20, 2014 20:58
Punx napisał/a:
słyszałem że w przypadku uszkodzonego czujnika wału auto potrafi zgasnąć podczas jazdy.
jeśli czujnik poł. wału padnie w czasie jazdy, to ECM steruje silnikiem wg. strategii domyślnej ograniczając jego obroty do 2000 obr/min , nie gasi go. Po wyłączeniu zapłonu ta strategia nie działa, błąd jest zapisany w pamięci i trzeba wymienić czujnik.
I całe szczęści że w takich sytuacjach jest wyjście awaryjne. Nie wyobrażam sobie co by się stało w aucie z automatem jakby nagle przy dużej prędkości zgasł silnik, jakby zareagowała skrzynia ? No i czy przeżyłaby ? Zdaje się ustalanie biegów odbywa się na podstawie prędkości oraz obrotów silnika ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum