Typ: VVC Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2003
Ponieważ dość niedawno stałem sie posiadaczem ZRki byłem ciekawy jakie maksymalnie spalanie mógłbym zanotować. Dlatego zatankowałem lpg do pełna i zacząłem jezdzić jak najbardziej dynamicznie sie da (kręcenie po 6-7 tys , oczywiście nie zawsze sie tak da ale w miare możliwości wyprzedzanie, zostawianie samochodów za sobą itd... ( 80 % miasto,20 %trasa, cały czas klima włączona)Otrzymałem dziś wynik 15,6 l lpg/100km , szczerze nie jest źle jak na taką jazdę ale różni sie to dość sporo co do tego co wyczytałem na autocentrum w niektórych opiniach , stąd moje pytanie do posiadaczy zr 160 nieważne czy benzyna czy gaz ile wam maksymalnie pali? Sam będę jeszcze go testował na autostradzie i przy delikatnej oszczednej jezdzie i chciałbym potem porównać wyniki, wiec prosze o podzielenie sie waszymi wyliczeniami
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 28, 2014 12:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Akurat tam gdzie szaleje to znam miasto i miejsca gdzie misiaczki stoją, na razie nic mi nie przyszło z fotopstryczków ale kto wie.....nie to było moim pytaniem:P
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Maj 2013 Posty: 1000 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon Lip 28, 2014 20:11
Nie chodzi o instalacje tylko o silnik. Dość mocno się grzeje, aluminiowe elementy nie są super wytrzymałe pod tą maską, a do tego jeszcze LPG. Zresztą temat LPG w tym silniku był poruszany.
Pomógł: 29 razy Dołączył: 12 Sie 2012 Posty: 459 Skąd: Wrocław/Wieluń
Wysłany: Pon Lip 28, 2014 20:23
nadal nie rozumiem najpierw piszesz o lpg a potem, że się grzeje ? Roverowski system chłodzenia jest bardzo wydajny (jeśli jest sprawny) a to że się szybko nagrzewa nie ma znaczenia.
Podeślij link o lpg w VCC bo nie widzę nigdzie. Co ten gaz takiego w tym silniku robi ?
Silniki benzynowe nie były tworzone do LPG, a więc zawsze będziesz miał jakieś minusy.
A jeżeli chodzi o chłodzenie to zawsze szybko te silniki się nagrzewają i jak masz sprawny układ chłodzenia to i nie masz problemów.
Witam, Pozwolę sobie odkopać temat. CO do spalania, nie katuje swojego silnika, ale kiedy jeżdżę 4-6 tys obr po mieście to wtedy spalanie wynosi 13-14 l lpg natmiast przy spokojnej jeździe po mieście ostatnio zanotowałem wynik 10,5 l lpg.
Ja mam Też LPG w swojej zr 160 ale jednak staram się na gazie nie wyjeżdżać dużo.ponad 3 tys obrotów, jak chce sobie pojeździć ostrzej to włączam na benzynę i spalanie gazu mam ok 9-10 l
Pomógł: 35 razy Dołączył: 12 Paź 2012 Posty: 456 Skąd: Radom
Wysłany: Wto Lut 24, 2015 13:20
A jak u Was Panowie ze spalaniem na benzynie ? Ja w swoim Poldku z przerażeniem patrzę na spalanie w mieście... w trasie nie miałem okazji jeszcze zmierzyć.
Ja jesienią uzyskałem niesamowity wynik spalania aż się nie chciało wierzyć ale Rover był zatankowany do pełna przejechałem nim 108 km, potem zatankowałem do pełna i weszło dokładnie 5,21 l silnik 1.4 16V, stosunek trasy miejskiej do pozamiejskiej jakieś 10/90 %.
Na MG ZR 160 jestem napalony jak dzik na żołędzie ale mojej dziewczynie nie bardzo się podoba, że zmieniam samochody co pół roku, więc na razie mogę sobie pomarzyć
Jeśli chodzi o max spalanie, to ja swoim ZR'kiem max miałem 25l/100km...
5 godzin jazdy na Ułężu ale chodził jak zły, sporo osób się dopytywało co to w ogóle jest?!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum