Wysłany: Wto Lip 29, 2014 17:29 [R75] odpowietrzenie układu chłodniczego. Problem
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam. Mój problem polega na tym, że właśnie wymieniłem termostat. Nie mogę odpowietrzyc układu zapałem układ płynem i odpaliłem samochód by złapał temp. I przy tym się odpowietrzyl, problem polega na tym ze gdy zalaczy się wentylator porostu chodzi i chodzi nie chce się wyłączyć a przy tym wyrzuca cały czas wodę. Panowie znacie ten problem? Dostane jakąś małą poradę co może b być nie tak
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 29, 2014 17:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
wpisz w google pytanie "jak odpowietrzyć układ chłodzenia rover 75 v6" a otrzymasz odpowiedź lub użyj opcji "szukaj" na forum bo jest ładnie opisane. A na wężu do termostatu poniżej przepustnicy znajduje się plastikowa śrubka co służy za odpowietrznik. Uważaj bo można ją łatwo uszkodzić
co do tej śrubki to wolałbym jej nie ruszac dlatego że to plastik a o tym ze te plasticzki lubią sie psuc to wiem dlatego chce uniknąc chwili ,, ooo K___a urwało sie" a na forum o to chodzi ze nic mi nie znalazło przez gogle znajduje ale nie do 75 wiec co tu zrobic ...
ja bym zrobil tak poluzowal opaske na tym przewodzie gdzie jest odpowietrznik podstawil male wiadereczko pod przewod zeby nie uciapac silnika nastepnie powoli dolewac plynu do zbiorniczka wyrownawczego nie dopuscic zeby bylo pusto i tak obpowietrzysz uklad
Wysłany: Wto Lip 29, 2014 22:30
Maciej_R75v6 napisał/a:
Dostane jakąś małą poradę co może b być nie tak
w R75 jest układ chłodzenia typu ciśnieniowego i trzeba postępować zgodnie z procedurą i nie liczyć na to że kV6 sam się łatwo odpowietrzy , tu jest jak odpowietrzyć https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=553057#553057 . Przy b. powolnym wlewaniu płynu malutką strużeczką ( by wypchnąć jak najwięcej powietrza ) musi być odkręcony odpowietrznik do czasu wypłynięcia płynu.
Maciej_R75v6 napisał/a:
co do tej śrubki to wolałbym jej nie ruszac dlatego że to plastik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum