Wysłany: Pon Sie 04, 2014 09:22 [R75] Rover 2.0 CDT - nie odpala
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam. Mam problem z odpaleniem. Kilka zaobserwowanych dolegliwości:
1. Brak masy na przekaźnik pomp paliwa - obejście zrobione na krótko aby pompy zadziałały.
2. Ciśnienie paliwa w układzie niskiego ciśnienia - 3.6 bar
3. Ciśnienie na listwie CR podczas kręcenia rozrusznikiem - 57 bar (zaznaczam że po wymianie regulatora ciśnienia na pompie CR
Błędy jaki pokazuje: P1260- ciśnienie tłoczenia, P3505 - system podgrzewania wstępnego.
Prosze o pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 04, 2014 09:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
niskie ciśnienie w cr nie musi oznaczać uszkodzonej pompy - może być jeszcze regulator, czujnik ciśnienia, któryś z wtrysków lub nieszczelność w układzie CR. Ja bym najpierw sprawdził przelew czy podczas kręcenia rozrusznikiem nie idzie ropa w przelew wtrysku.
Witam,przyjechalem moim r75 99 r 20 diesel na parking,rano chce odppalić i nie mogę,rozrusznik kręci pompki paliwa chodzą,mechanik pokasował kilka błedow,został jeden P1206 securiti/l z tego co wyczytałrm to imobilajzer/,wczesniej urwały się przewody krańcówki pod maską silnika,czy to może być przyczyna.Prosze o rade co robić
kostek1967, jakbym nie patrzył to P1206 to "P1206 Injector Circuit Open / Shorted - Cylinder #6". Sprawdź wiązkę wtryskiwaczy, a najlepiej wymień, może być poprzecierana.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Dość radykalna diagnoza. Czymś konkretnym to uzasadnił, czy po prostu z braku pomysłów tak strzelił?
Zapobiegawczo możesz zajrzeć w prawe podszybie i wyciągnąć komputer. Sprawdzić, czy nie jest tam przypadkiem mokro, obejrzeć wiązki i przeczyścić wtyki.
Niemniej myślę nadal, że skoro komputer łączy się z ECU i ten zwraca błędy, znaczy że działa. Sprawdzałeś tą wiązkę do wtrysków, o której wcześniej pisałem? Sprawdzałeś punkty masy w komorze silnika?
Inna opcja, choć jakoś mało prawdopodobna jeśli nic nie było grzebane, że ECU z EWS jest niezsynchronizowany, co można naprawić samodzielnie za pomocą np. INPY.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
komputer wyciągniety widać jakieś ślady po zalaniu -zielone-nawet polutawał dwie scieżki,ale dalej nie odpala czyjest jakis sposób zeby sprawdzic czy ten komp jeszcze sprawny jest
Rozrusznik kręci pompy pracują,i nie odpala ,chciałem odciąć imobilajzer,ale mechanik stwierdził że u mnie się nie da,Zostaje chyba tylko kupić jakis inny komp tzn cały zestaw startowy.Może ma ktoś namiary gdzie dostane dobry w miare tanio.
Szkoda ze z Bydgoszczy masz tak daleko zrobiło by się synchronizację mimo. Zależy jeszcze jaki masz numer sterownika... Ja mam komplet do odpalenia. Komp kluczyk i Ewa który kiedyś niepotrzebnie kupiłem bo mój był niby udałoby a okazał się dobry
kostek1967, odezwij się do kolegi szpynior. Nie wiem ile on tam ma z Grudziądza do Ciebie, ale pewnie jak się dobrze dogadacie to Ci pomoże to ogarnąć. Nie kupuj zestawu póki co, tylko spróbuj zsynchronizować moduł EWS ze sterownikiem silnika. Wszelkie narzędzia szpynior posiada i już kilka osób z opresji ratował
Oczywiście jeśli nie próbowałeś tego robić, to możesz jeszcze odpiąć klemę masową od aku na kilka sekund i podłączyć ją ponownie, a potem spróbować odpalić. Nie zawsze, ale czasem pomaga.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
zdaje się że numery z tego co pamiętam są takie same, rocznik auta bardzo podobny, ale zanim zaczniesz inwestować zrób synchronizację, tak jak MaReK, pisze... sprawdz też kostkę od EWS. Nie dopadła Cię gdzieś woda w środku auta?
Dzięki wszystkim za zainteresowanie,mam tu gościa w Bydgo co podobno wie o co chodzi z tą synchronizacją,jutro autko mu podwiozę.A gdzie znajduje się ta kostka od EWS.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum