Wysłany: Sob Wrz 27, 2014 11:30 [R75] Pomoc w diagnozę, układ chłodzenia
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Witam.
Wczoraj po przejechaniu krótkiego odcinka ok. 2 km załączył mi się wentylator.
Po sprawdzeniu na komputerze wyskoczyło mi, że jest 110 stopni.
Zostawiłem go, żeby wystygł. Dzisiaj poszedłem do niego zajrzeć, czy może nie brakuje
płynu w zbiorniku. Ubytek niewielki ok 100ml. Odpaliłem i w ciągu 3 minut na zegarami temperatura doszła do 70 stopni, z nawiewu lekko ciepłe powietrze za to chłodnica zimna.
Co dziwne po dodaniu gazu i podtrzymania go chwilę na 3000 obrotów, temperatura spadła do 65 i juz się tak trzymała.
Cóż to może być? Dodam, że od jakiegoś czasu borykam się ze znikającym płynem. Nie są to wielkie ilości ake jednak gdzieś ucieka.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sob Wrz 27, 2014 12:30 ]
Dobra zdaje, mi się, że to termostat. Czy ktoś wie gdzie on się mieści w 1.8?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 27, 2014 11:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Wrz 27, 2014 15:52
Dzięki Andrzeju:)
Coś tam przeczytałem, ale dalej jestem zielony. Rozumiem, że termostat jest mniej więcej tam, gdzie wąż wychodzący z grodzi wchodzi do "silnika"?
A co w takim razie mieści się pod tym metalowym króćcem z przodu silnika?
Jest tam trochę ciemnego nalotu, kleistego nie wiem skąd to może być. z resztą za nim też jest tego sporo.
Wysłany: Sob Wrz 27, 2014 19:17
SeniorA napisał/a:
pewnie to jest maź olejowa powstała z oparów oleju wydostających się przez nieszczelnosci osadzenia górnej głowiczki wałków i ich pokrywy.
Do tego są jakieś uszczelki? Mam obawy, że uszkodzona jest uszczelka pod głowicą. Póki co kupiłem termostat i jutro postaram się go wymienić. Mam instalację gazową i od jakiegoś czasu są z nią problemy, nie chce się przełączać. Do tego mimo, że jest nagrzany potrafi na jałowym wisieć jakby na ssaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum