Witam
Odświeżam temat bo,
Mam pytanie czy druga wymiana rozrządu to też w granicach przejechanych 100 - 150tyś.km,czy zalecacie wcześniej.Od pierwszej wymiany mam przejechanych 70tyś.i minęło 5 lat.
Pierwszą wymianę robiłem jak nabyłem auto i najechanych było 106tyś.,mechanik mówił że tylne paski to już dogorywały,a przedni, rolki i napinacze były ok.
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 09, 2013 13:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam
Odświeżam temat bo,
Mam pytanie czy druga wymiana rozrządu to też w granicach przejechanych 100 - 150tyś.km,czy zalecacie wcześniej.Od pierwszej wymiany mam przejechanych 70tyś.i minęło 5 lat.
Pierwszą wymianę robiłem jak nabyłem auto i najechanych było 106tyś.,mechanik mówił że tylne paski to już dogorywały,a przedni, rolki i napinacze były ok.
Pozdrawiam
...mi po czterech latach i przebiegu ok 70tyś zatarła się pompa wody zerwała pasek i zawory powiedziały "dzień dobry" tłokom ...więc nie należy z nią zwlekać zwłaszcza że 5 lat to już pora na wymianę ...zwłaszcza że zamienniki części to już nie to samo ...jak się okazało w przypadku tej pompy
_________________ Pozdrawiam
Rover 75 V6 obecnie Avensis
Według mnie trzeba się trzymać zasad i zdrowego rozsądku bo wiadomo że każdy inaczej jeździ. Ja jak kupiłem auto miało 10 lat i 170 tyś km i....oryginalny fabryczny rozrząd, wiem że przy mojej jeździe tyle drugi nie wytrzyma więc pewnie przy max następnych 5 latach lub 90 tys będzie potrzeba kolejnej wymiany....jeżeli R wytrzyma
dołacze do tematu mam 65 kkm przebiegu, auto od 4 lat, przy zakupie auto miało 40 kkm, jeżdże głownie w mieście i chciałbym spytać czy wymieniać rozrząd skoro mówicie co 4-6 lat?
Producent zalecał wymiane pasków po około 145 000 km lub 6 lat w zależności co pierwsze nastąpiło, zalecenia te jednak dotyczyły podzespołów fabrycznych, które jakościowo były lepiej wykonane od większości zamienników dostępnych na rynku. Co do okresu wymiany sporo osób uważa, że jest on mocno zawyżony dlatego np wydawca książek samochodowych Haynes zaleca zmniejszenie okresu o połowe aby było bezpieczniej, decyzja należy do właściciela .
Jeśli zdecydujesz się na wymiane, podpowiem, że producentem pasków fabrycznych była firma Dayco a napinacza i rolki INA.
Witam prosba do osób zorientowanych szykuje mi sie wymiana rozrządu przeglaam oferty na alegro i nie mam pojecia który zestaw wybrać może ktoś cos doradzić i ewentualnie wkleić link silnik 1.8
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 287 Skąd: Polska
Wysłany: Nie Paź 05, 2014 00:12
czarek532, Ja założyłem pasek continental, pompa hepa niemiecka, napinacz chyba był w zestawie z paskiem. Dobra jakość tego zestawu, cena w sklepie 280 zł wszystko, na necie znajdziesz taniej, unikaj części w najniższych cenach.
_________________ Lubię roverki, jeszcze bardziej rowerki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum