Wysłany: Sro Paź 08, 2014 06:22 [Freelander] Kręci ale nie odpala. Pomocy :-(
Typ: TD4 Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Witam was pożyczyłem sobie wczoraj od mamy landka pojechałem się przejechać i w pewnym momencie stracił moc zerknalem na wskaźnik paliwa a tam krucho wiec doczlapalem się na stacje i zgasł mi przy samym dystrybutorze zalalem go za 80zl tej lepszej Noi dupa kręci ale nie odpala. W międzyczasie potym jak mi zgasł to zapaliła się kontrolka silnika z wykrzyknikiem koloru żółtego.
Klemy odpiolem i zresetowalem go. Pompa paliwa pracuje. Ktoś coś pomoże a może znajdzie się ktoś z Trójmiasta i spojrzy na to fachowym okiem
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 08, 2014 06:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zapowietrzyłeś go i tyle.
Spróbuj go odpalać z szybkim wciskaniem i odpuszczaniem pedału gazu.
Spróbuj tez zrobić tak że włączasz na zapłon i czekasz aż pompa dobije ciśnienie - około minuty aż się wyłączy.
Zrób tak trzy razy i spróbuj odpalić.
Jak nie pomoże to śrubokrętem odkręcasz gumowe kolanko przy EGR z jednej strony najlepiej od dolotu i wspomagasz rozruch plakiem lub innym aerozolem z alkoholem - tylko delikatnie z tym.
Trochę pryskasz i próbujesz odpalić.
Musisz ściągnąć plastikową osłonę na silniku (3 śruby na klucz 8mm) i popuścić przewody wysokiego ciśnienia (1 obrót nakrętki) Następnie kręcić rozrusznikiem aż zacznie tryskać paliwo. Potem dokręć przewody i powinien zapalić. Z lewej śruby od plastiku będzie chlapać olejem.
Musisz ściągnąć plastikową osłonę na silniku (3 śruby na klucz 8mm) i popuścić przewody wysokiego ciśnienia (1 obrót nakrętki) Następnie kręcić rozrusznikiem aż zacznie tryskać paliwo. Potem dokręć przewody i powinien zapalić. Z lewej śruby od plastiku będzie chlapać olejem.
A da rade zdjęcie poglądowe gdzie znajdę te przewody
Jak ściągniesz ten plastik to wtryski zobaczysz blisko górnego plastiku. Cztery sztuki, od góry cewka z wtyczką niżej przewody wysokiego ciśnienia idą od każdego wtrysku do wspólnego zasobnika. Popuszczaj przy wtryskach. Zdjęcia na pewno są na forum ale ja lecę popracować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum