Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Mam taki oto problem i pytanie zarazem do kolegów. Wyprowadziłem wczoraj roverka z garażu aby sprawdzić stan i wygląd oleju w silniku no i widzę, że pasek 5PK 2030 opasujący między innymi koło alternatora ma wzdłużne pęknięcie idealnie przez środek na odcinku jakieś od 10 do 15 cm. Roverek jeździ normalnie, już dziś z rana byłem nim u dwóch mechaników no i jeden mówi żeby zaraz wymieniać a drugi co by nie panikować bo tak można jeszcze długo jeździć zanim się urwie. Na wszelki wypadek poradził mi kupić nowy i wozić w bagażniku tak na wszelki wypadek. Co koledzy radzicie i czy sam dam radę go wymienić, jak się do niego zabrać po kolei?
_________________ Od 1996 roku Rover 416 Si
Od 2016 roku Rover 25 Lift
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 08:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 19:38
janio napisał/a:
jeden mówi żeby zaraz wymieniać
miał rację , wymień jak najszybciej.Zerwanie tego paska w czasie jazdy powoduje zagrożenie (brak wspomagania, ładowania ) i możliwosć uszkodzenia elementów auta. Wymiana na drodze nie należy do przyjemności ,(jak ściagnać dolną osłonę silnika ?), zerwany pasek to koniec jazdy i laweta ( automat ), oceń sam na tym przykładzie : https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=80536
Dzięki SeniorA za pomoc. Z tego widzę, że sam raczej nie dam rady. Nie mam kanału ani klucza dynamometrycznego, udam się do tego speca co chciał wymieniać ten pasek.
[ Dodano: Wto Paź 14, 2014 10:24 ]
Przypomniało mi się jeszcze, czy do wymiany tego paska trzeba zdejmować prawe przednie koło?
_________________ Od 1996 roku Rover 416 Si
Od 2016 roku Rover 25 Lift
Do wymiany paska wieloklinowego nie potrzebny jest kanał, ani ściąganie dolnej osłony, ani ściąganie koła. Wszystko idzie zrobić od góry i to samemu, ciasno ale jest to możliwe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum