ale tanim kosztem z tyłu masz belkę a piasty przykręcane na 4 śruby możesz po druciarsku wsadzić podkładki pomiędzy piastę a belkę do dwóch śrub od dołu i ilością podkładek regulować negatyw ale nie wiem jak będzie to się miało do zbieżności, ew możesz dorobić adapter w kształcie trójkątów żeby nie było przerwy pomiędzy piastą a belką
z przodu nie mam pomysłu ale możesz pokombinować z otworami przy kielichach ale nie wiem na ile to zda egzamin
wszystkie przeróbki uważam za mało bezpieczne i bezsensowne ale nie o sens było pytanie
[ Dodano: Sob Paź 18, 2014 21:55 ]
widziałem patenty na regulacje negatywu poprzez rozpiłowanie otworów w kołysce ale to nie jest dobry pomysł bo osłabiasz ten element
Jakby kąt pochylenia kół nie miał znaczenia, to by sie zmieniał wraz ze skrętem czy ugięciem... Radzę Ci kolego poczytać trochę o zawieszeniach, zanim poczynisz takie mody, że Twój samochód przestanie skręcać.
_________________ Silniki K-Series-naprawy, modyfikacje- VVC również. info pw.
Kozik, negatyw tylko dla wygladu jak dla mnie bo chyba nie wplywa na wlasciwosci jezdne. Jak bym zastosowal negatyw to tylko z tylu.
Nie chce raczej stosowac czegos co bedzie srednio bezpieczne. Myslisz ze takie podkladki beda "bezpieczne"??
czy bezpieczne to nie wiem, nie jestem zwolennikiem dystansów itp ale robią tak ludzie i jeżdżą, trzeba zastosować mocne śruby o ile z podkładkami to można zrobić tylko dla przymiarki to można później zrobić adaptery coś w stylu dystansów, na pewno bedzie to bezpieczniejsze niż same podkładki ale i tak ja bym tego nie zrobił.
musisz się poradzić kogoś mądrego na ile to będzie bezpieczne bo ja podaję Ci tylko sposób
rozkręcasz do takiego momentu dolny element (tylko 4 śruby od strony belki) odpada Ci piasta, wkładasz podkładki przy dwóch dolnych otworach i w ten sposób możesz zrobić przymiarkę czy Ci się podoba a potem do magika żeby zrobił Ci adapter
montaż podkładek na stronę nie powinien trwać dłużej niż 30 minut
zdecydowanie nie polecam giąć belki żeby zrobić negatyw, podkładki można zawsze wyciągnąć
Takim sposobem jak z tymi podkładkami zbieżność tylnych kół będzie się zmieniać w zależności od obciążenia. W mojej opinii aby to miało jakikolwiek sens to zawieszenie powinno opierać się o wahacze poprzeczne. Inaczej to podcieranie pupy szkłem...
Gięcie belki nie wchodzi w grę.
marcin316, a co myślisz o adapterach o ktorych mówił Kozik
W hondach negatyw jest na porządku dziennym, choć nie wiem jakie tam są zastosowane części i jak tam jest poskładane zawieszenie.
Kolego hondy mają wielowahaczowe zawieszenie i są na tyle popularne że można dokupić sobie do nich regulowane wahacze.
Wiem że u nas można zrobić tył tak jak to robią w golfie 3 mianowicie trzeba zakupić odpowiednią podkładkę na 4 śruby do robienia negatywu.
Honda ma wielowahacz, tak jak w R400/45. Musisz wziąć pod uwagę, że wyraźna zmiana kąta względem fabrycznego, nawet w zawieszeniu podatnym na takie przeróbki, wiązać się będzie z pogorszeniem trakcji i przyspieszonym zużyciem opon.
Więc trzeba się w zimie przymierzyć do tego Może jest ktoś z okolicy kto chciałby się ze mną pochylić nad tym tematem?
w zimie to nie polecam bo negatyw nie zwiększy przyczepności w zimie, nie ma się co przymierzać 4 grube podkładki, podnośnik, klucz do kół, klucz 13 z tego co pamiętam i do roboty cudów nie ma
Mi sie tam negatyw podoba z tyłu, do tego felga równo z błotnikiem i ładnie to się komponuje. Popularny sposób o jakim słyszałem to jest właśnie wsadzania podkładek pod śruby. Klin byłby bezpieczniejszy, ale trzeba mieć jakiegoś znajomego w zakładzie mechanicznym czy innym jakimś żeby zrobić to "tanim kosztem".
group ja u siebie też planuje negatywik ale najprawdopodobniej dopiero na wiosne Felgi które aktualnie sprzedaje wystają poza obrys i pewnie negatyw by rozwiązał problem aczkolwiek wtedy pewnie będe darł felgą po sprężynie po wewnętrznej stronie więc i tak idą do sprzedania... ale 7.5J bylo by spoko (hmmm)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum