Wysłany: Pon Wrz 29, 2014 22:42 [R75] problem ze wstecznym AUTOMAT.
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam. Ostatnio pojawił się problem ze wstecznym czasem działa, czasem nie. Jeżeli cofam pod górkę to praktycznie nie ma szans, że zadziała, próbuje ale tak jak by nie miała siły skrzynia. Co ciekawe, nie ma reguły kiedy zadziała czasem na zimnym czasem na ciepłym, czasem w ciepły dzień, a czasem w zimny i mokry. Myślę, że to nie spadł pasek bo wtedy w ogóle by nie działało. Dodam, że wszystkie biegi do przodu chodzą ładnie i płynnie. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 29, 2014 22:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Czytałem o tym i ponoć jak się poluzuje to wtedy spadnie pasek. A jak by spadł pasek to w ogóle nie było by wstecznego. A u mnie czasem jest a czasem nie ma...
Oskar, a byłeś gdziekolwiek pytać ja też mówiłem ze nie opłaca się naprawiać i okazało się że kosztowała mnie wymiana skrzyni więcej niż naprawa mojej
moim zdaniem wina leży w płycie sterującej
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez rafalmis1 Nie Paź 26, 2014 10:34, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 10:34
A zależy co do roboty w niej, nie znam się na kosztach napraw. Ale zazwyczaj naprawa automatu jest droga. Jak by co to dam namiar do kogoś kto ma skrzynię za dobre pieniądze(ok700-800zł) ale to w ostateczności, choć i u mnie jak nie sprzedała się to jest taka chyba 130 coś tyś przebiegu.
Pierw niech się wypowiedzą osoby które może pomogą naprawić, bo może być to jakiś drobiazg.
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 10:39
Oskar napisał/a:
Czyli pewnie wymiana skrzyni bo naprawiać to się na pewno nie opłaca.
Oskar, pewnie pęka zgrzew na taśmie wstecznego , trzeba ją wymienić ( taśmę ) , jest to częste w tych skrzyniach. Trzeba wyciągnąć skrzynię , ja bym ją dał do naprawy i przeglądu i wiedział bym co mam.. Były opisywane te problemy na forum .
SeniorA, No tak ale jak by to była ta taśma to chyba nie działał by wsteczny wcale, a u mnie jednak czasem działa.. chociaż dodam, że coraz rzadziej. Czytałem sporo o tych skrzyniach jatco i faktycznie awaria wstecznego to najczęstsza awaria. A ostatnio jest tak, że cofnie się jakieś 40 cm i koniec. We wtorek za tydzień jadę do bosha więc może coś tam wymyślą.
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 11:07
[quote="Oskar"]Był podobny przypadek, ale się nie rozwiązał[/quotehttp://www.midparts.pl/forum/viewtopic.php?
wpisz w google "taśma biegu wstecznego w jatco"
http://www.midparts.pl/fo...b312e660787db8c
_________________ Andrzej
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez SeniorA Nie Paź 26, 2014 11:16, w całości zmieniany 1 raz
Brak wstecznego powoduje, największe możliwe skoncentrowanie na drodze, ponieważ nie będę mógł zawrócić. Albo parkować muszę tak by wyjechać przodem. Dzięki za pomoc jak będę we wtorek w Boschu to powiem im o waszych sugestiach.
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 11:25
Oskar, będziesz pewnie u p. Walczaka, ale to nie jest dobry pomysł bo oni robią wszystko , a tu trzeba jechać do specjalistycznego zakładu od automatów.
SeniorA, A skąd Ty wiesz gdzie ja auto robię? Poszperam w necie jakieś zakłady od automatów w Szczecinie. Chociaż nie za bardzo lubię jeździć w nieznane mi miejsca. Tym bardziej jak się naoglądam w tvnturbo: "będzie pan zadowolony".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum