Wysłany: Wto Lis 04, 2014 20:45 [R600] Dziwne stukanie z przodu w czasie jazdy i hamowania.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
Witam,
Całkiem niedawno po lewej stronie z przodu, pojawiło się u mnie takie specyficzne stukanie w czasie jazdy po nierównościach i podczas hamowania. Nie jestem pewien co to może być, w zawieszeniu wszytsko jest ok, gumy całe nie popękane, ostatnio wymieniłem łączniki stabiliztora, sprawdzałem i przesmarowałem górne sworznie, nie są wybite, sprawdzałem i czyściłem zaciski, klocki. Gdzieś słyszałem, że takie puknięcia może powodować drążek reakcyjny, ten przykręcony 2 śrubami do dolnego wahacza oraz do przedniej belki, hmm, przyznam, że nie sprawdzałem dokręcenia tych śrub, ale też nie widziałem by były poluzowane etc. Miał ktoś z was coś takiego w swoim R?
Nie miałem jeszcze czasu tego sprawdzić, ale problem jest. Stuka tak, jak to opisałem wyżej, nie jest to na pewno górny sworzeń wahacza, dolny też raczej nie, z zaciskiem i klockami wszystko ok, drążek kierowniczy sprawdzałem i również jest ok, więc możliwe, że właśnie może to być ten drążek reakcyjny. Poduszek pod silnikiem i skrzynią nie sprawdzałem, ale to stukanie dobiega od strony lewego koła, także trudno wnioskować, czy to poduszki. Muszę znaleźć czas i się za to wziąć.
Tak jak pisałem, to stukanie czy puknięcia objawiają się podczas hamowania, ale nie za każdym razem oraz podczas przejazdu po nierównościach, ale także losowo.
Trudno opisać ten dźwięk, ale brzmi to tak, jakby wrzucić do metalowej puszki dużą metalową kulkę czy śrut, taki to mniej więcej brzmi .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum