Typ: TD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam mam problem z moim Rover-em 45 2.0 TD 101km auto musi kręcić ok 10s żeby odpalić nawet przy dodatnich temperaturach. Auto jak juz odpali to przez ok 2min falują obroty. Świece dobre, napięcie dochodzi. paliwo sie nie cofa, wymieniona pompa a problem nadal ten sam. Co może być powodem ?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 09, 2014 22:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zapomniałem dodać że kąt był ustawiany już we wszystkie możliwe nastawy.
a przewody paliwowe sprawdzone i filtr zmieniony przy okazji wymiany pompy. nawet gdy postoi ok 2h już musi chwilę zakręcić. Po odpaleniu nie widać aby specjalnie mocno kopcił...
Ja przy podobnym problemie w moim 20t2n zrobiłem następujący test:
1. Przewody paliwowe między gruszką a zaworkiem zwrotnym i między zaworkiem a filtrem wymieniłem na przezroczyste.
2. Odłączyłem od pompy przewód, którym dochodzi paliwo i którym odpływa nadmiar.
3. Założyłem na ich miejsce nowe dłuższe przewody i wsadziłem je do butelki z ropą.
4. Uruchomiłem silnik tak żeby układ się odpowietrzył
5. Zostawiam samochód do rana i spróbuje odpalić rano z tej butelki.
I teraz tak: jeżeli samochód odpali i będzie chodził dobrze to znaczy, że wina jest w przewodach od pompy do baku. Jeżeli będzie chodził źle to znaczy, że winna jest pompa lub wszystko co jest za nią.
Dodatkowo rano zobaczę czy nie cofa się paliwo - jak minimalnie podpompuję gruszką to z wężyka, który jest odłączony od pompy i ustawiony pionowo powinno się od razu wylać paliwo.
Dobrze kombinuje??
Jutro dam znać czy pomogło.
Proponuję Ci zrobić podobnie - to wiele wyjaśni i będziesz mógł odrzucić niektóre podejrzenia.
Ja u siebie mam pompę wtryskową z nastawnikiem VP44 końcówka kodu pompy 005 i mam takie pytanie czy króciec wychodzący z pompy (powrót) ma działać jednostronnie (jako zawór zwrotny) jak w pompach vp37 ? bo jeżeli tak to u mnie to może być przyczyną bo działa w obu kierunkach .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum