Wysłany: Nie Sty 25, 2015 13:47 [R 420 si] układ chłodzenia
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam mam problem z układem chłodzenia. mianowicie nie włącza sie wentylator chłodnicy sprawdziłem bezpieczniki, przekaźniki pod maską i przewody dochodzące do wentylatora i wszystko w porządku.
Wentylator się włącza kiedy zdejmę wtyczkę z czujnika na obudowie termostatu ( ten na 2 piny ). z tego co wiem to jest to czujnik NTC czyli im większa temperatura tym mniejsza rezystancja po odpięci natomiast rezystancja dąży do nieskończoności (obwód rozwarty, duża rezystancja ) czyli powinno pokazać ze silnik zimny a mino to wentylator się włącza. może mi ktoś podpowiedzieć o co chodzi???
I co steruje tym wentylatorem. bo zazwyczaj jest tak że z czujnika napięcie idzie na przekaźnik ale w tedy czujnik działa 0 1 a nie jak u mnie płynna zmiana rezystancji. Czy to znaczy że wentylatorem steruje ECU
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 25, 2015 13:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
a mino to wentylator się włącza. może mi ktoś podpowiedzieć o co chodzi???
taki tryb awaryjny. zeby w razie usterki czujnika (czyli komp nie wie jaka temperatura) lepiej jechac na niedogrzanym i caly czas go chlodzic niz przegrzać.
Mam wielką prośbę czy mógł by mi koś kto ma 2.0si 20th4 podać jaki ma czujnik temperatury wody bo u mnie jest 5tt 73246a i nic o nim nie znalazłem a na stronie podane jest że oryginalnie ADU 7161 z
[ Dodano: Sro Sty 28, 2015 22:22 ]
zamówiłem oryginalny czujnik temperatury będzie za tydzień zobaczymy efekty
[ Dodano: Pią Lut 13, 2015 18:03 ]
Panowie walczę z wentylatorem już od dłuższego czasu. Kupiłem nowy oryginalny czujnik temperatury i nadal nic. Mam pytanie czy jeśli poprzedni czujnik był uszkodzony to komputer zapamiętał błąd i czy trzeba go skasować albo dopisać nowy czujnik??? bo wydaje mi się że to są błędy krótkotrwałe i po podmienieniu czujnika komputer powinien normalnie sterować wentylatorem.
Czy na pracę wentylatora chłodnicy ma wpływ jeszcze jakiś inny czujnik ?
dodam że dziś sprawdziłem WSZYSTKIE przewody od czujnik do komputera od komputera do przekaźnika od przekaźnika do wentylatora i wszystko ok
Komputer po podmianie czujnika powinien normalnie sterować wentylatorem.
Komp nie steruje wentylatorem bezpośrednio tylko przez przekaźnik. Dobrze by bylo gdybys zalatwił sobie schemat.
Ja w 800 z tym silnikiem z klimą mam dwa wentylatory dwa przekaźniki, wentylatory mają dwa biegi, na wolnym biegu pracują szeregowo, a na szybkim rownolegle.
Przekaźniki są w oddzielnej obudowie, u mnie w komorze silnika przy przedniej prawej lampie
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
nie mam klimy ale mam przekaźnik od klimy oznaczony na pokrywce jako opcjonalny przy klimie i to do niego jest podłączony wentylator
[ Dodano: Nie Lut 15, 2015 21:45 ]
dodam jeszcze że z komputera do przekaźnika idzie żółty przewód sprawdziłem na schematach i to on ma sterować wentylatorem.
Ps. wentylator wcześniej działał
Czyżby jakaś rzeźba?
Moja rada taka.
Z ECU wychodzi kabel który podaje sygnał na cewkę przekaźnika (z tego co pamiętam jest to masa ale mogę się mylić).
Sprawdź czy wychodzi sygnał z kompa. Jak nie to znaczy że komp do wymiany.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
ostatnio miałem trochę czasu i podłubałem sprawdziłem wszystko i nie doszedłem do żadnych wniosków, więc "dorobiłem" sobie włącznik z kabiny. podaję masę na przekaźnik i się startuję. Do tego byłem dziś na KTS 550 i nie było błędów odczyt temp. w porządku doszło do 102 st C. i nadal nic. Prawdopodobnie uwalone ECU może na weekendzie go rozbiorę i pozaglądam czy nic nie upalone ale powątpiewam bo brałem pod uwagę tranzystor sterujący ale przecież jak odpinam kostkę z czujnika to wentylator startuje.
Więc mam pytanie czy nie ma nikt na podmiankę na do testu takiego komputera???
i jeszcze jedno pytanie gdzie jest imo w kluczyku czy pilocie do centralnego
[ Dodano: Czw Lut 26, 2015 22:06 ]
mam jeszcze jedno pytanie bo oglądam na allegro komputery i do 1.6 wygląda tak samo czy to jest możliwe że by pasował ?
jaki numer ma ECU do R420 si 20th4
Immo jest w centralce immo, kompie.
Jeśli chcesz kupić nowy komp to musisz kupić komputer, pilot i centralkę. Ewentualnie sam komputer i oddać do wycięcia immo (wycięcie immo ok 200zł).
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum