Wysłany: Sro Lut 11, 2015 08:48 [freelander] stuki z przodu
Typ: TD4 Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Witam
Mam problem z moim Freelanderem. Z przodu podczas jazdy słychać metaliczne stuki z przodu. Na pewno to nie jest silnik. Szczególnie jak schodzi z obrotów. Tak jakby to zawór, ale po wyłączeniu silnika tez słychać przez jakiś czas. Czy ktoś wie co to?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 11, 2015 08:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Napisz coś więcej. Czy te stuki mają związek z obrotami, prędkością, czy są odczuwalne na nadwoziu, kierownicy.... Piszesz że jak schodzi z obrotów. W czasie jazdy czy na postoju też?
Może to łącznik elastyczny tłumika.Przy wyłączaniu samochodu może "brzęczeć".Warto sprawdzić czy dźwięk występuje tylko podczas postoju czy jest ciągły.
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
Otóż stało się to gdy mój Landek był obciążony panelami z marketu.
Uważam, że nie jest to silnik.
Podejrzewam, że to krzyżaku na wale napędowym
albo coś się dzieje ze sprzęgłem.
Jest to rytmiczny, metaliczny stuk (jakby zawory) ale pod samochodem. ( nie z przodu)
Macie jakieś pomysły? Za wszystkie dziękuje.
ps. czy ktoś może polecić sprawdzonego znającego się na freelanderach mechanika w okolicach Włocławka? THX
Pozdrawiam
Krzyżak jak się rozsypie to będzie stukał metalicznie, tylko tak dzwoni bardziej niż zawory. Jedż na kanał niech sprawdzą wał, szczególną uwagę zwracając na wałki przy IRD i przy dyfrze.
Auto na kanał. Rękawice i zacznij narywać wałem ( tylna część). Sprawdź czy nie ma otarć na karoserii nad łączeniem końcówki wału z dyrem.
Jak możesz "wygiąć" wał o kilka dobrych centymetrów to prawdopodobnie do wymiany poduszki dyfra szczególnie przednia. Sprawdź wszystkie trzy czy któraś nie naderwana lub już jest miękka. Może też być uszkodzona podpora wału i też będziesz miał taki efekt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum