Wysłany: Sob Mar 14, 2015 00:51 [R25] Problem z rozrusznikiem/przekaźnikiem ?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2005
Witam,
Wczoraj przy uruchamianiu auta nie zgasły mi wszystkie oznaczenia na desce rozdzielczej, po ponownym uruchomienia wszystko wróciło do normy.
Przy kolejnej próbie uruchomienia auta okazało się, że nie uruchomił się komputer pokładowy, prędkościomierz, zegar obrotów silnika oraz nie zgasły kontrolki srs, hamulca ręcznego, abs, przy czym praca silnika w normie.
Zatrzymałem się i auto już nie chciało odpalić, natomiast z kabli ruszył, ale tylko na pół minuty po czym zgasł.
Okazało się, że ładowanie alternatowa OK natomiast do wymiany akumulator.
Od wymiany akumulatora, auto nieregularnie odpala.
Po przekręceniu kluczyka pojawiają się tylko 2 kontrolki srs oraz hamulca ręcznego i do tego ledwo podświetlone i nic więcej, silnik nie reaguje, nie ma charakterystycznego "cyknięcia"
Światła działają, radio również, zamek reaguje na polecenie pilota.
Mechanik powiedział, że kontrolki zapaliły się i nie chciały zgasnąć, ponieważ komputer wyłączał poszczególne najmniej potrzebne funkcje, żeby pobierać jak najmniej prądu z akumulatora i że to zapewne problem z przekaźnikiem.
Czy mogę prosić Was o sugestię co leży na rzeczy?
pozdrawiam serdecznie
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 14, 2015 00:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Mar 14, 2015 18:12 Re: [R25] Problem z rozrusznikiem/przekaźnikiem ?
Panama napisał/a:
Mechanik powiedział, że kontrolki zapaliły się i nie chciały zgasnąć, ponieważ komputer wyłączał poszczególne najmniej potrzebne funkcje, żeby pobierać jak najmniej prądu z akumulatora
Komputer to nie mózg i podejżewam że nie jest aż tak inteligentny i nastawiony na "przeżycie" choć mogę się mylić.
W pierwszej kolejności do sprawdzenia, przeczyszczenia masa od akumulatora do nadwozia i wiązka klapy bagażnika.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Mechanik powiedział, że kontrolki zapaliły się i nie chciały zgasnąć, ponieważ komputer wyłączał poszczególne najmniej potrzebne funkcje, żeby pobierać jak najmniej prądu z akumulatora i że to zapewne problem z przekaźnikiem.
2 rady:
- omijaj tego mechanika
- sprawdź kabel masowy
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum