Wysłany: Pon Mar 16, 2015 14:08 [R 400] Tyrkanie silnika
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Po odpaleniu autka, silnik chodzi jak hmm.. w starym dieslu... na "luzie" i przy dodawaniu gazu słychać klekot i takie jakby stukanie młoteczkiem w blaszkę, czym więcej gazu tym głośniej i szybciej klekota, a jak wcisnę sprzęgło to nie słychać nic.. Silnik chodzi tak, że go prawie nie słychać.
Cóż to może być ? olej półsyntetyk, 10w40 stan "prawie" max
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 16, 2015 14:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie wiem czy mam się bać czy jak Wczoraj jechałem samochodem (25 km) około 30 minut...
Odpaliłem silnik i zaczęło klekotać tak jakby zawory itp... Wcisnąłem sprzęgło i dźwięk ustał... Dałem pokolei bieg od 1 do 3... Rozpędzałem się na "dwójce" i przy rozpędzie klekotało.. Wcisnałem sprzegło ustalo, dałem bieg 3 i znow to samo... aż do piątki.., potem ustał dzwięk całkowicie... Później znów zwolniłem i zaczęło klekotać Dzwięk bardzo nie przyjemny..
Zadzwoniłem do mechanika, jutro lub na czwartek będę umówiony na diagnostykę.
Zaraz pójdę do samochodu i nagram na dyktafon dźwięk... Wpuszczę wam link.. Sami zobaczycie i ocenicie...
EDIT: Dzwięk nagrany, jednak teraz niestety klekotu słychać NIE było Na samym odpaleniu auta usłyszycie silny i metaliczny dzwiek, ktory wydobywa sie spod hmm.. Jakby skrzyni biegów albo i wydechu . Później klekotanie jest, ale nie aż tak słyszalne MOCNO.
Na samym początku oraz między 30 a 50 sekundą jest silny metaliczny dzwięk, który słychać pomiędzy siedzeniem kierowcy, potem dodałem lekko gazu, ale klekotania jako takiego NIESTETY nie słychać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum