Wysłany: Sob Mar 14, 2015 14:37 [R400] Stuk przy nagłym dodaniu gazu oraz puszczeniu sprzegl
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam.
Odkąd mam Rovera jadąc wolno przykładowo 20 km/h puszczam gaz i nagle naciskam to słychać stuk. Tak samo dzieje się przy puszczaniu sprzęgła. Puszczam i stuk. Zazwyczaj dzieje się tak do 3 biegu. Zastanawiam się czy to nie przypadkiem przeguby wewnętrzne? Stuki są porównywalne do takich jak np. byśmy jechali na 5biegu 40km/h i chcieli przyspieszyć i by szarpało.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 14, 2015 14:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Żadnych wibracji przy takiej prędkości nie mam. Koła dokręcone i całe zawieszenie raczej sprawne. Sprawdzałem niedawno na stacji na szarpakach.
Jakby były to poduszki to chyba by ogólnie silnik nierówno pracował i latała by gałka zmiany biegów? Ewentualnie które mogę być to konkretnie poduszki i jak prawidłowo samemu zdiagnozować?
Dodam jeszcze że taki stuk jest również przy ruszaniu jak puszczam pedał sprzęgła, ale nie zawsze.
Podobny problem jakiś czas temu był poruszany w przypadku R 600 ( nie pamiętam czy wersja benzynowa czy klekot ) Ogólnie nie ustalono co to takiego, inny użytkownik dopisał, że ma takie same objawy i też nie wie czemu coś czasem stuknie.
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
Poczytałem troszkę i chyba najbardziej wychodzi na właśnie mechanizm różnicowy w skrzyni biegów. Sprawdzę jeszcze jak będę mógł na kanale wszystkie poduszki. Ale pewnie już będzie musiało to tak zostać.
Duże prawdopodobieństwo jeśli chodzi o ostateczność ostateczności, że to "atak" w skrzyni biegów, różnicowy ciężej uszkodzić, oczywiście jeśli to nie przeguby itp...
U mnie jednakże słychać to z przodu a nie z tyłu. Chyba że z przodu są jakieś tuleje. Jakieś mam dziwne wrażenie że mimo wszystko to wewnętrzne przeguby.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum